Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Večeras poželite što više želja: kiša meteora umesto osveženja

Prava je prilika da vam se želje ispune - eto, tek tako! Očekujemo zvezde padalice u noći između 12. i 13. avgusta i mnoštvo ispunjenih zamisli.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ove sedmice imaćemo priliku da uživamo u godišnjoj kiši meteora, pa vam otkrivamo šta sve o ovoj zanimljivoj pojavi treba da znate.

Perseida će početi dan pre pojavljivanja mladog meseca, što znači da će nebo biti tamnije nego obično. Kako piše Independent, posmatrači nebeskih prilika mogu očekivati i preko 50 "zvezda padalica" na sat.

Kad je počinje i koliko traje?

Meteroska kišea Perseida počinje oko 13. jula 2015. godine i traje do kraja avgusta. Međutim, aktivnost je najviša 12. i 13. avgusta.

PROČITAJTE JOŠ: 10 gradova koje treba da posetite u 2015. godini

Rana zora (ili kasna noć) savršeno je doba za posmatranje ovog fenomena.

Kako možete posmatrati kišu meteora?

Na svu sreću, nije vam potrebna nikakva oprema (kao što je teleskop ili dvogled) da biste videli "zvezde padalice". Mogu se videti i golim okom, a dovoljno je da se oči prilagode mraku, što traje dvadesetak minuta.

Izađite napolje, smestite se udobno i čekajte da nebeski spektakl počne. No možda ćete morati malo da sačekate. Može se desiti da kiša naiđe "u talasima", što znači da se neko vreme ništa ne dešava, a onda se iznenada nebo prošara svetlošću.

Izvor: National geographic

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije