Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Saša Jaćović izjavio je 26. marta 2015. godine "da je na globalnom tržištu svaki deseti lek falsifikat".

Jaćović je novinarima u Beogradu rekao da se uglavnom falsifikuju takozvani "lajf stajl lekovi", među kojima najčešće oni za lečenje erektivne disfunkcije i preparati za mršavljenje, kako piše Beta, a prenosi B92.

VIŠE: Kako donirati lekove

"U poslednje vreme, međutim, imamo situaciju da se falsifikuju, opet pričamo na međunarodnom nivou, i lekovi za lečenje karcinoma i HIV infekcije. To je najveći problem, jer je zarada od falsifikovanih lekova mnogo veća od one koja se ostvari od krijumčarenja droge", kazao je Jaćović pred početak konferencije "Saradnja protiv falsifikovanih lekova".

On je naveo da se procenjuje da se godišnje od proizvodnje falsifikovanih lekova ostvari profit između 75 i 200 milijardi dolara, kao i da postoji tendencija da se u legalne tokove distribucije ubace i falsifikovani lekovi.

Jaćović je rekao da su falsifikovani lekovi veliki problem i apelovao na građane Srbije da lekove ne kupuju na "buvljacima, tezgama i preko interneta".

"Građani Srbije treba da kupuju lekove u legalnim lancima prodaje, jer na taj način smanjuju rizik od falsifikovanih lekova. Na taj način će sačuvati svoje zdravlje, jer u tim lekovima može da bude razblažena aktivna supstanca koja nema terapijski efekat, ali je u pojedinim slučajevima ustanovljeno i prisustvo toksičnih supstanci", rekao je Jaćović.

On je naveo da će konferencija "Saradnja protiv falsifikovanih lekova" koja se 26. i 27. marta 2015. godine održava u Beogradu i okuplja više od 70 učesnika.

"Među njima su i predstavnici Ministarstva zdravlja, Evropske komisije, policije, carine, udruženja pacijenata... Oni će, svako sa svoje strane, pokušati da pojasne gradjanima šta je problem, gde smo mi u ovom trenutku i šta možemo da učinimo na prevenciji", kazao je Jaćović.

Jaćović je kazao da u okviru Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije postoji Nacionalna kontrolna laboratorija.

VIŠE: Da li pravilno upotrebljavate antibiotike: 3 problema zbog kojih gubimo rat protiv bakterija

"Na svaku sumnju da je u pitanju falsifikat, inspektori Ministarstva zdravlja uzimaju uzorke, donose u Agenciju za lekove i mi, ako se radi o falsifikatu, obaveštavamo policiju i ministarstvo zdravlja i objavljujemo na sajtu Agencije", rekao je Jaćović.

Mira Kontić iz Ministarstva zdravlja Srbije rekla je na konferenciji da je tokom 2013. godine bilo ukupno 19 prijava i da je izvršen inspekcijski nadzor u 37 slučajeva, dok je sa tržišta povučeno pet lekova.

Izvor: B92