Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

4 svadbena običaja koja treba dogovoriti pre svadbe

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

"Nasloni moje vreme na svoje, tako će večnost duže trajati", pisao je naš voljeni Miroslav Antić. I lepo isplanirani svadbeni običaji doprineće da u svom venčanju uživate i kao i u vremenu koje ćete nasloniti "moje ...

Izvor: Foto: Profimedia

Prosidba

Veridba je javno priznavanje zrelosti ljubavi dvoje mladih i nekada je imala veoma važnu ulogu. Ovaj običaj je pre svega bio dogovor dveju porodica o tome kada i gde će se organizovati svadba, koliko svatova će biti pozvano, gde će mladenci živeti i slično. Uz ovaj razgovor u kući buduće mlade bila je obavezna bogata trpeza, a kada se dogovor uspešno sklopi, mlada se prstenuje.

Više: 10 starinskih običaja za srećnu svadbu i brak

Momačko i devojačko veče

Svrha ove večeri je oproštaj od slobodnog, momačkog i devojačkog dela života. Nekada su žene s mladine strane za vreme bekrijanja mladoženjinog društva tokom momačke večeri, plele svadbene vence i kitile kapiju. Danas i buduće mlade uveliko slave devojačko veče s najboljim drugaricama i bliskim rođakama. Za organizaciju i dobro veselje zaduženi su kum odnosno kuma, koji treba da paze i da budućim mladencima čaša ni u jednom trenutku ne bude prazna.

Kumstvo

Nekada je kumstvo podrazumevalo isključivo kumove iz već postojećeg, obično starog porodičnog kumstva, dok se danas u toj ulozi uglavnom nađu najbolje drugarice i drugovi budućih supružnika.

Prema starim običajima, dužnost kume i kuma je da kupe i čuvaju burme, kao i kupovina belog platna i sveća, potrebnih za ceremoniju crkvenog venčanja, navodi etnolog Dragomir Antonić.

Više: Srpske slave i običaji: kako se pripremiti za obeležavanje praznika i značenje slavskih obeležja

Danas kumovi uglavnom samo kupuju burme mladencima, a prilikom darivanja njihov poklon bi trebalo da bude nešto vredniji. Ipak, to sve zavisi i od dogovora s mladencima, koji uglavnom ne žele da opterećuju svoje kumove tim materijalnim delom. 

Kada je reč o kumi, njena dužnost oduvek je bila da bude mladina desna ruka u svemu, od izbora venčanice do dekoracije za svadbu, ali i važna moralna podrška. Kuma kupuje onaj bidermajer koji će mlada preuzeti kad baci prvi bidermajer. Prema tradiciji, kum pomaže mladoženji pri izboru svadbenog odela i na dan venčanja vodi računa o tačnosti. Kumovi su generalno zaduženi za dobro raspoloženje svatova, jer u veselju vode glavnu reč i podižu atmosferu.

Više: Za dug i srećan brak: priprema svadbe po najstarijim običajima

Razmena prstenja

Običaj razmene prstenja prilikom venčanja star je 3.000 godina, a vuče korene iz staroegipatske kulturi. Krug je predstavljao simbol večnosti, dok je prsten bio simbol večne ljubavi. Prsten se nosio na domalom prstu leve ruke, jer su Stari Egipćani smatrali da je vena koja prolazi tim delom tela direktno povezana sa srcem. 

Izvor: Lisa

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...