POČELA SAM SA 40 GODINA, BUKVALNO SAM SE RASPADALA: Slavna glumica bila uzor ženama, a krila tajnu od svih

Slavna glumica Džejn Fonda vežba u 85. godini i tako održava formu, ali se i bori protiv depresije.

Profimedia

Premda je ostvarila zavidnu glumačku karijeru, Džejn Fonda je stekla bogatstvo zahvaljući nizu video kaseta posvećenih fitnesu. Pokazala je ženama širom sveta kako se vežbama može izgraditi lepa figura i postala uzor mnogima.

Međutim, holivudska zvezda tek nedavno je otkrila šta joj je jedan od glavnih pokretača. Kaže da i dalje vežba, premda ima 85 godina. 

"Ključna reč je - polako", kazala je u intervjuu za Dejli Telegraf. "Kad je neko u mojim godinama, mora da vežba veoma polako da se ne bi povredio. Možete da radite potpuno iste vežbe, samo sporo. Kad koristim tegove, uzmem one lakše. Ali i dalje ih dižem."

Profimedia 

Džejn otkriva kako uvek koristi tegiće različitih, jarkih boja - pink, narandžaste, žute i tirkizne. "Tako mi je prijatnije kad ih podižem", kaže Džejn.

"Ako ne vežbate dok ste mladi, telo će vam oprostiti. Ali kad ostarite, ako se ne krećete, ne održavate snagu mišića i gipkost tela, sve postaje drugačije - čak i ulazak u automobil i izlazak iz njega su teški i traju po 10 minuta", priča Fonda.

Ona podseća da i starima trebaju snaga i fleksibilnost - da podignu unuče u naručje, da se okrenu kad treba da voze u "rikverc". "Ja sam počela da ozbiljno vežbam tek kad sam prešla 40. godinu i stvarno sam osećala kao da se raspadam. Moj glavni motivator je strah od depresije.

Profimedia 

Potičem iz porodice u kojoj su mnogi od nje patili. Kad ne vežbam nekoliko dana, tačno osećam kako me hvata", kaže Džejn koja je dugo krila ovu tajnu. Na pitanje - kad je bila u najboljoj formi, glumica spremno odgovara: "Sada!"

Podsetimo, Fonda je krajem prošle godine objavila da boluje od karcinoma. U pitanju je non-Hočkin limfom, a ona je odmah dodala i ovu izjavu: "Oko 80 odsto obolelih od ovih limfoma bude izlečeno, tako da mogu reći da sam imala sreće."

Tekst: Lepa&Srećna