PATI OD AUTIZMA A ZARADIO MILIJARDE: Ponašanje deteta otkriva poremećaj od kojeg boluje Ilon Mask

Aspergerov sindrom često se opisuje kao najviši nivo autizma!

Profimedia

Milijarder Ilon Mask otkrio je, pred ogromnim TV gledalištem, da pati od autizma. Generalni direktor čuvene firme "Tesla" je jedan od najbogatijih ljudi na svetu i prognozira se da će biti, verovatno, prvi "trilioner" na planeti.

U TV programu "Subotom uveče uživo" on nije bio običan učesnik, već čak i voditelj a među njegovim gostima pojavila se i mama Maja, inače poznati model. Ovom prilikom, Ilon je izjavio da pati od Aspergerovog sindroma - vrste autizma, dok je njegova majka opisivala kakav je bio kao dete.

 Aspergerov sindrom je dugo bio smatran poremećajem u ponašanju i  tek 1994. godine je pridodat klasifikaciji autističnog spektra. Deca kod kojih je uočen često imaju prosečnu inteligenciju i normalno se jezički razvijaju, ali se vremenom udaljavaju od vršnjaka i okruženja i zaostaju u verbalnoj komunikaciji i emocionalnom razvoju

Najčešći razlog je njihova izrazita fokusiranost na jedan objekat ili temu - dete je u stanju da se satima igra jednim automobilčićem - a u nešto odmaklijem uzrastu prate razgovor sve dok je reč o predmetu njegovog interesovanja. Tada mogu da zvuče kao pravi eksperti i iznenađuju stilom govora. Čim se tema promeni, "aspergerovac" gubi svaki interes. 

Osobama koje pate od ovog neurobiološkog poremećaja često je veoma važna rutina i teško podnose promenu navika. Mogu da budu vrlo osetljivi i razdražljivi, a za okolinu nemaju empatije. U običnom govoru ne umeju da izraze ni najjednostavnije emocije. Vršnjaci neretko nemaju razumevanja za ovakve mališane, pa se tako jaz produbljuje. 

Sa druge strane, inteligencija i usredsređenost ove dece često dovode do njihove velike uspešnosti u odraslom dobu. Stručnjaci su danas podeljeni i mnogi smatraju da je ovo najviši nivo funkcionalnog autizma, dok drugi čak kažu da je samo reč o smetnji u neverbalnom učenju. Činjenica je da skoro 60 odsto obolelih pati i od depresije ili anksioznosti, pri čemu je potrebna terapija medikamentima. 

Izvor. Lepa&Srećna