Samo nekoliko sati pre početka finala "Pesme Evrovizije" 2024. godine, situacija među takmičarima i članovima timova zemalja učesnica je potpuno uzavrela i menja se iz časa u čas.

Prvo je danas saopšteno da holandski predstavnik Jost Klajn neće učestvovati, jer je uprava Evrovizije odlučila da ga izbaci iz takmičenja. Razlog je, kako je navedeno, što je pretio jednoj od žena zaposlenih u organizaciji. Švedska policija je preduzela istražne mere, a predmet će se naći kod tužioca u roku od nekoliko nedelja, saopšteno je.

Ovo je jedno od najvećih iznenađenja, ali već nekoliko dana je jasno da ovogodišnja Evrovizija po mnogo čemu ne liči na prethodne. Mada politika nije ni ranije bila "nepoznata" na ovom muzičkom događaju, sada su tenzije na maksimumu.

evrovizija 2024 holandjanin 0871807642-min.jpg
Profimedia 

Sinoć je čuvena Bambi, predstavnica Irske, koju mnogi smatraju skandal-majstorom zbog provokativnog izgleda i izjava, sinoć je na konferenciji za novinare rekla kako joj je naređeno da promeni svoju scensku šminku pre nastupa. Razlog je, kako je rečeno, što bi njome kršila pravila takmičenja o političkim izjavama. Želela je da na telu napiše "prekid vatre" i "sloboda Palestini", a sad će morati da ispiše "okrunite vešticu".

Bambie Thug evrovizija 2024 0870970792-min.jpg
Profimedia 

Švedski pevač Erik Sade, čiji je otac Palestinac i koji ove godine nije takmičar, ipak je pokazao svoju pripadnost tako što je na ruci imao vezanu kefiju, palestinski simbol. On je učestvovao u revijalnom programu i izveo svoju pesmu "Popular" sa Evrovizije 2011. godine.

Takmičarima, izvođačima i fanovima nije dozvoljeno da prave bilo kakve političke gestove, a moto Evrovizije je "Ujedinjeni muzikom". Upravo ovu rečenicu je ponavljao francuski predstavnik koji je prekinuo svoj nastup na probi da bi se obratio publici. Ona je uzvratila gromoglasnim aplauzom.

evrovizija 2024 0871726544-min.jpg
Profimedia 

Veliku kontroverzu izaziva učešće Izraelke Eden Golan. Podsetimo, ona se u četvrtak plasirala u veliko finale. Dok se holandski fanovi organizuju i prikupljaju na desetine hiljada potpisa za povratak njihovog predstavnika, Bambi je odbila da se pojavi na generalnoj probi i izdala novo saopštenje.

evrovizija 2024 izrael 0871994153-min.jpg
Profimedia 

Ona je u svojoj objavi na Instagramu naglasila da su podnete brojne žalbe organizatoru zbog brojnih problema koje su doživeli tokom nedelje. Uprava Evrovizije je odlučila da organizuje hitan sastanak u vidu "kriznog štaba". Zasad se ništa nije promenilo u statusu naše Teya Dore i sve oči Srbije su uprte u nju. Ona nastupa u velikom finalu, pod brojem 16.

BONUS VIDEO:

Anketa - Evrovizija finale MONDO

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

 Tekst: Lepa&Srećna / J.G.