O životu Đorđa Balaševićalegendarnog kantautora, poznato je mnogo stvari, ali malo ko zna kakvo značenje ima jedina tetovaža koju je pesnik imao. Mnoge je izenandila njegova odluka, jer je poznato da nije bio pristalica tetoviranja. Ipak, priča koja se krije iza te odluke budi iskrene emocije.

"Nisam tip koji se tetovira. Ali, kad je Jelena doživela tešku saobraćajnu nesreću, vodila se velika bitka za njen život. Sve je bilo protiv nas i činilo se da ona više nikad neće stati na noge. Bila je kvadriplegična i nije mogla da pomera ništa osim vrata više od mesec dana, ni mali prst na ruci ili nozi… I mi smo tako sedeli pored nje i ona je rekla: "Hajde da se kladimo… Kad ja izađem iz bolnice, moraš da uradiš nešto što inače nikad ne bi uradio". Pristao sam, i ona je onda rekla: "Moraš da se obriješ do glave i da se tetoviraš". To je znala da nikada ne bih uradio, pirsinga se nije setila na sreću, jer bih sad pevao sa nekom brnjicom verovatno", prisetio se Đorđe jednom prilikom.

"Brijanje glave nije bio nikakav problem jer se priroda već pobrinula za pola. Za tetovažu sam otišao kod jednog mog drugara koga sam znao iz gimnazijskih dana, on ima svoj salon za tetovažu sa svim onim zastavama Juga, Konfederacije, sav je u nekom fazonu stripa… Kad sam došao kod njega rekao je: "Vozdra, Gari, otkud ti?". Kad sam mu rekao da sam došao da se tetoviram, on me gleda, zna da sam iz sasvim druge priče i pita me: "Jesi prs'o?", nastavio je Balašević kroz osmeh.

"Nikako mu nije bilo jasno odakle meni ideja da se tetoviram. Rekao sam mu da je reč o opkladi, a potom mi je dao katalog da izaberem tetovažu. Tu su bili kukasti krstovi, zmije, zmajevi. Zamolio sam ga da napravi sliku za mene. Prvi je u konkurenciji bio mali miš Amos. To je miš koji živi u šeširu Bendžamina Frenklina. Ben je šeprtlja, a miš je taj koji mu govori kako šta da napravi. Zapravo, miš je izmislio bifokalne naočare i gromobran, a ne Ben! Tako taj miš ima veze s mojom porodičnom pričom. Taj miš ima u mojoj porodici posebnu važnost. Svi su oni moji mali Amosi, koji mi šapnu neke reči, a onda ja napravim od tih reči pesme i osmislim priče koje kasnije pričam na koncertima", naveo je Balašević u emotivnom razgovoru, koji prenosi Glossy.

Pesme Đorđa Balaševića ne gube popularnost. Tematika je najčešće ljubavna, ali tu je i kritika društva, različitih socijalnih slojeva ili opis teških životnih priča i sudbina. Karakteristične su po emotivnosti i dirljivim rečima, zbog čega se veruje da će se slušati još veoma dugo. 

Pogledajte ićerka Đorđa Balaševića prijavila supruga zbog nasilja u porodici. 

BONUS VIDEO:

BALAŠEVIĆ MU OSTAVIO NEDOVRŠEN ZADATAK! Kiki Lesandrić nasledstvom OŽIVEO DUH PANONSKOG MORNARA: Tražio sam Đoletovu emociju! Kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.