Dragan Nikolić je sigurno jedan od najuspešnijih glumaca na našim prostorima, a uspomena na njega će večno trajati zahvaljujući kultnim ulogama koje je ostvario tokom dugogodišnje karijere.

Rođen je u Beogradu i celog života je nosio epitet najvećeg šarmera sa Crvenog krsta. Nije mnogo voleo školu, ali su mu profesori gledali kroz prste, jer je uvek bio u dramskoj sekciji.

Gaga je odmalena pokazivao zanimanje za glumu i postao je najmlađi student Akademije za pozorište, film, radio i televiziju, jer je konkurisao kad je bio tek na drugoj godini srednje škole.

dragan nikolic ata.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Fakultet je završio u roku, a prvu ulogu ostvario je 1964. godine u filmu "Pravo stanje stvari". Nakon toga su se nizale uloge u filmovima "Kad budem mrtav i beo", "Tri sata za ljubav", "Nacionalna klasa", "Poslednji krug u Monci". Cela Jugoslavija ga je zavolela kao Prleta u seriji "Otpisani", obožavala kao Popaja u filmu i seriji "Balkan ekspres".

Osim u filmovima, Dragan Nikolić je glumio i u pozorištu, prvo u "Boško Buhi", a potom u "Beogradskom dramskom pozorištu".  Bio je dosta nagrađivan i priznat glumac, a 2000. godine je dobio za mnoge glumce najprestižniju nagradu "Pavle Vujisić" za životno delo.

O njegovoj ljubavi s Milenom Dravić, koju je upoznao davne 1969. godine na snimanju filma "Horoskop" i s kojom se venčao u pauzi snimanja filma "Kako su se volele dve budale" i dan-danas se pričaju priče i anegdote iz života jednog od najskladnijih parova.

Milena Dravić i Dragan Nikolić
ATA/Antonio Ahel/A.K 

Pored svega toga što o njemu znamo, mnogima nije poznato da se on ne zove Dragan, već Dragoslav.

"Samo mi u ličnoj karti i pasošu piše da se zovem Dragoslav Nikolić. Za sve ostale sam Dragan", otkrio je glumac jednom prilikom.

Kako je "postao" Dragan? Pa slučajnom greškom, kad su ga na kraju televizijske serije "Dovoljno je ćutati" iz 1965. godine u špici greškom potpisali kao Dragan umesto Dragoslav.

Podsetimo, Dragan Gaga Nikolić je preminuo 11. marta 2016. godine. Pročitajte i otvoreno pismo Milene Dravić koje je uputila javnosti u želji da zaštiti supruga.

BONUS VIDEO:

NEPOVOLJNO U NEKOLIKO OPŠTINA U VOJVODINI! Iz Urgentnog umiruju: Sposobni smo da kovid bolnicu otvorimo za 2h (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.