Jedna od najneobičnijih cvetnih tijara iz kraljevskih kolekcija nakita, tijara Stratmor Rouz (Strathmore Rose) je komad koji godinama nije viđen u javnosti i pažljivo se čuva u trezoru u Vindzorskoj palati. Jedan od razloga zašto je "sklonjena" možda leži u njenom poreklu.

Prelepa tijara dobila je ime po porodici Elizabet Bouz-Lajon, poznatije kao kraljica majka, kojoj je i pripadala. Pre nego što je ušla u britansku kraljevsku porodicu, tada ledi Elizabet, bila je ćerka grofa od Stratmora i Kinghorna. Naime, kada se 1923. udala za vojvodu od Jorka, još nije bila predodređena da bude kraljica, ali su njeni roditelji odlučili da je novoj vojvotkinji potrebna nova tijara.

Kupili su ovaj prelep cvetni komad u jednoj draguljarnici u Londonu. Pregledajući nakit, ser Hju Roberts, istoričar umetnosti i kustos, primetio je da, iako je komad kupljen dvadesetih godina, napravljen je u Engleskoj krajem devetnaestog veka. Takođe je otkrio da bi cveće, koje se može ukloniti i nositi kao zasebni broševioi, moglo zameniti za pet safira u kompletu.

Nova vojvotkinja od Jorka nosila je tijaru na nekoliko zvaničnih portreta snimljenih tokom ranih godina njenog braka, uparujući je sa modom i nakitom iz dvadesetih.

Kao i mnoge druge tijare iz 20-ih, i ova se u početku nosila nisko preko čela. Postojalo je verovanje da dijademu nismo videli tako dugo jer niko više ne nosi tijaru na taj način, ali postoje slike kraljice majke koja je nosi i drugačije. Dijadema ima dva odvojena okvira, jedan za nošenje bandoa (preko čela) i tradicionalni okvir za "vrh glave". Kraljica Majka je predstavljena kako ga nosi na oba načina, ali je imala jasnu sklonost prema bandou.

Nakon dugo vremena i puno spekulacija, tijara je prikazana tokom izložbe Viktorije i Alberta 2002. godine i u Kraljičinim dijamantima. Kraljica Elizabeta II nasledila je tijaru od svoje majke 2002. godine, ali je nikada za života nije nosila javno.

Godinama se pominjala kao moguća svadbena tijara za razne kraljevske neveste, ali nije ponovo izašla iz trezora sve do sada.

Kejt Midlton.jpg
Profimedia 

Princeza od Velsa Kejt, odabrala ju je za južnokorejski državni banket u Bakingemskoj palati, noseći je sto godina nakon što ga je kraljica majka prvi put dobila kao sentimentalni svadbeni poklon od svog oca.Kao ljubiteljka unikatnih, retkih dragulja, nije čudo što je odabrala baš ovu tijaru, i prva je posle žena iz kraljevske porodice koja je dobila tu privilegiju da je nosi.

Kejt Midlton1.jpg
Profimedia 

Prelepa dijadema bila je savršen "pečat" elegantnoj beloj haljini koju sa efektnim detaljem poput ogrtača preko ramena. Kako bi se istakla sva lepota tijare, Kejt je pokupila kosu, a od nakita je nosila još samo dijamantske minđuše. Pročitajte i zašto su napali Kejt Midlton zbog izbora garederobe.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

 BONUS VIDEO:

Kako je Kejt Midlton pokušala da smiri princa Luisa na krunisanju Tik Tok/krystinkalvoy