Bila mu je verna sekretarica, pomoćnica, saradnica za odnose sa medijima, pa čak i konsultant pri donošenju poslovnih odluka.

Ugovarala mu je sastanke, organizovala vreme sa decom, donosila hranu, odnosila odeću na hemijsko čišćenje i vukla ga za rukav sa jednog na drugi poslovni skup da ne bi zakasnio. Za Meri Bet Braun su govorili da je "desna ruka" Ilona Maska.

Punih 12 godina je "MB" kako su je još nazivali radila za slavnog milijardera dan i noć, koliko god je radio on. Znala je da putuje po više od 500 kilometara svake nedelje, od Los Anđelesa do Silikonske doline i nazad i pomagala jednom od najbogatijih ljudi na svetu da balansira između njegove dve kompanije - "Tesle" i "Spejs X".

tesla.jpg
Youtube / CBC 

A onda je odlučila da zatraži povišicu. U medijima se pisalo kako je zarađivala oko 60.000 dolara godišnje,  tražila višestruko veću sumu, u rangu direktora. Htela Maskov odgovor je sve iznenadio.

"Slušaj, mislim da ti mnogo vrediš. Moram da poverim kolika je tačno ta vrednost i zato ćeš uzeti dve nedelje godišnjeg odmora, a ja ću da radim tvoj posao za to vreme", kazao joj je gazda.

Dve nedelje kasnije, kad se Meri Bet Braun vratila na posao, Mask joj je saopštio da njene usluge nisu više potrebne. Nije se dokazalo da mu je neophodna. Navodno joj je ponudio drugi posao za istu platu, ali je ona odbila i dala otkaz.

Ova priča je isplivala u knjizi Ešlija Vansa o Ilonu Masku, a onda izazvala ogromnu reakciju u javnosti. Maska su mnogi napali, naslovi su bili u stilu "milijarder otpustio sekretaricu zato što je tražila povišicu".

ilon mask.jpg
Youtube / CBS News 

Priču je negirao sam Mask.  Preciznije, on je dopunio "anegdotu" podacima koji daju jasniju sliku.

"Meri Bet je bila izvanredan asistent više od 10 godina, ali je kompanija postajala sve složenija za to vreme. Umesto jedne osobe koja poznaje opšte poslove, bilo nam je sad potrebno više osoba sa specijalističkim znanjima", tvrdio je Mask.

"Meri Bet je dobila otpremninu u visini dvogodišnje plate i akcije naše kompanije u znak zahvalnosti za njen veliki doprinos. Prešla je u manju firmu gde opet radi opšte poslove", zaključio je Mask. Pročitajte više o njegovoj majci, čuvenoj Maji Mask.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Ilon Mask izabran za ličnost godine magazina "Tajm"! Kurir televizija