Ivana Vuleta danas slavi najveću pobedu u svojoj karijeri, poslednju zlatnu medalju koja je nedostajala u njenoj fantastičnoj karijeri.

Osvojivši Svetsko prvenstvo na otvorenom, naša kraljica atletike je postavila rekord koji se nikad neće zaboraviti.

To je i trenutak da se svi sete njene majke, Vesne Španović koja je pre četiri decenije bila jugoslovenska rekorderka u sprintu.

Ona je tada zbog porodične tragedije bila prinuđena da na svoju atletsku karijeru stavi tačku, a nije ni slutila da će jednog dana njena ćerka da nastavi upravo tamo gde je ona stala.

ivana vuleta 0798523605-min.jpg
Profimedia 

"Moja mama je igrala ženski fudbal, ali i rukomet, što je Ivana od nje nasledila. S druge strane, moja ljubav je bila disciplina skok udalj, ali ipak sam se takmičila kao sprinterka i sa sedamnaest godina postala prvakinja one stare Jugoslavije u kojoj je konkurencija bila žestoka. Nazivali su me talentom koji obećava, ali uspeh nije potrajao", ispričala je mama Vesna svojevremeno za Kurir.

"Moja majka je iznenada umrla od izliva krvi na mozak i ceo život mi se u trenutku preokrenuo. Inače, pored oca alkoholičara imala sam katastrofalno detinjstvo u kojem sam trenutke spokoja doživljavala jedino kada sam bila na takmičenju ili pripremama. Posle majčine smrti otac me je isterao iz stana, a zahvaljujući tetki, maminoj sestri, završila sam srednju školu i imala sreću da već sa devetnaest godina dobijem posao i zaposlim se kao trgovac", priča Vesna.

Zato ona sada kaže da je Ivana samo nastavila tamo gde je ona stala. "I dan-danas, kad ona trči, ja ne mogu da sedim: adrenalin mi skoči, vičem i dobacujem sa tribina... ", ispričala je Vesna.

ivana vuleta 0715463435-min.jpg
Profimedia 

"Nekad mi se čini da je život ispričao neobičnu priču o tome kako je Ivana produžila moju sportsku karijeru tamo gde se ona prekinula i nastavila neku svoju, bajkovitu, priču kojoj se ne nazire kraj", kaže Vesna.

Prema Ivaninim rečima, majka joj je bila veliki podstrek. "Mamine medalje nisu me interesovale toliko koliko opklada između nas dve da ću joj srušiti lični rekord. Nedugo zatim dobila sam opkladu i prvi mobilni telefon!", setila se Ivana kako je to ostvarila kad joj je bilo samo 13 godina.

Više Ivaninih slika pogledajte u galeriji.

ATA / Antonio Ahel Srpska rekorderka u atletici.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Ivana Vuleta  RTS 2