"Ogromna erotska snaga" i "eksplozija dodira" reči su kojima Jasmina Mihajlović opisuje svoj bračni život s Miloradom Pavićem. Na ovakve izjave u  javnosti primorale su je, kako kaže, kuloarske bljuvotine koje su se raspredale o njihovom braku.

Između pisca čuvenog "Hazarskog rečnika" i studentkinje koja je za svoj diplomski rad odabrala upravo njegove priče razbuktala se ljubav mada ih je delila velika razlika u godinama.

Susret povodom diplomskog rada je prerastao u poslovnu saradnju, a ona je trajala punih pet godina.

"Postojala je velika distanca, nisam mogla da pretpostavim da među nama može išta da se desi. Niti sam na to uopšte pomišljala", piše Jasmina u svojoj životnoj priči za Kurir.

"Takva situacija je trajala pet godina, sve do 1991. godine Posle oktobarskog Sajma knjiga išli smo na neku veliku književnu večeru. Tada mi je prvi put dodirnuo ruku. Eksplozija! Nedavno sam čitala svoj esej-uspomenu na taj dodir. Pisana je dan posle. Bože, pa tu je pohranjena sva energija naše ljubavi koja će se tek desiti. U životu. I u smrti."

milorad pavic-min.jpg
Zorana Jevtić 

Od prvog trenutka do braka je prošlo dosta peripetija. Ona se brzo razvela, ali njegova žena nije pristajala na razvod godinama. "U zimu 1992. godine kupili smo burme i u krevetu venčali jedno drugo", kaže Jasmina. "Tek kasnije će doći i papirno venčanje. Ono je manje važno, ali ima pravne konsekvence na ceo moj život i posle njegove smrti."

Trideset i jedna godina razlike nije sprečavala zaljubljene da neobuzdano vode ljubav. "Iako u braku, u svom domu, vodili smo ljubav na svim mogućim mestima, na livadama, u šumama, kolima, na nepoznatom stepeništu... gde god, još ako je negde bilo zabranjeno, utoliko nam je bilo draže", kaže Jasmina.

Ona ne želi da to krije. "Svi pričaju o svom vanbračnom životu, i to je u redu, a kad ja nešto kažem o ljubavi i erotici dva umetnika koji su u braku, sa velikom razlikom u godinama, onda je to ko bajagi nemoralno", ne pristaje ona na licemerne uzuse.

jasmina mihajlovic-min.jpg
Youtube / RTS 

"Strašno se osećam što više nije sa mnom, evo, gotovo već četvrt veka. Dogovorili smo se kako ćemo se viđati posle njegove smrti. Precizno! Nije ostvario dogovor. Prisutan je u mom životu na sasvim drugi način", kaže Miloradova udovica.

Pavić je sahranjen u Aleji velikana, u Beoradu. "Mesto gde on počiva zove se kohta (samica) i nije predviđeno da se bilo ko sahrani uz njega", kaže Jasmina. "Ne bojim se smrti. Bojim se da me neće sahraniti pored muža", dodaje ona. "Nadam se da će gradski oci i srpska književna zajednica imati sluha, te da će u našem slučaju biti sahranjeno zapravo jedno književno biće, jedna velika ljubav."

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

POTRESNE REČI CECE BOJKOVIĆ NA SAHRANI BEKJAREVA Teško mi je da prihvatim da se UGASIO takav ŽIVOT: Njene reči odzvanjale grobljem Kurir