Životna priča kraljice Sonje i kralja Haralda liči na neku napetu ljubavnu seriju, jer je čitava javnost, a i švedski dvor gledao popreko na njihovu romansu.

Sve je počelo romantičnim susretom. Prestolonaslednik samo što je napunio 21 godinu, završio je vojnu obuku i postao kadet. A onda je poziv na jednu večeru promenio njegov život.

Ugledao je Sonju Haraldsen i - kako oboje kažu - bila je to ljubav na prvi pogled. Kao ćerka trgovca tekstilom, ona je prvo završila zanat krojačice, pa tek onda upisala fakultet u Oslu. Studirala je engleski, francuski i istoriju umetnosti.

Devojka iz naroda, bez "plave krvi" nije bila pogodan izbor za budućeg kralja. To nije sprečilo Haralda da se s njom viđa, sve dok njegov otac, kralj Olav nije saznao za ovu "nepriličnu" vezu. Naredio je sinu da je prekine.

profimedia-0209873450.jpg
Profimedia 

Počela su nagađanja u švedskim, pa i u britanskim medijima. Palata je strepela da će se princ odreći prestola, baš kao što je to uradio britanski kralj Edvard zbog Volis Simpson. Pritisak je izazivao i turbulencije u odnosu mladog para - nekoliko puta su raskidali tokom devet godina zabavljanja. Svaki put su se mirili - nisu mogli jedno bez drugog.

Konačno je Harald postavio ultimatum svom ocu - ili će oženiti Sonju ili će ostati neženja do kraja života. Par je dobio blagoslov tek kad su oboje napunili 30 godina. Kralj je konačno popustio i počeli su da planiraju venčanje.

kraljica sonja i princ harald 0226627930-min.jpg
Profimedia 

Tog svečanog dana u avgustu 1968. godine, Sonju je do oltara odveo upravo kralj. Bio je to njegov način da se izvini za sve te godine čekanja, tokom kojih je Sonjin otac preminuo.

Godine 1971. Sonja i Harald su dobili prvo dete - princezu Martu Luiz, a dve godine kasnije i sina princa Hakana.

Istorija se ponovila kad je i mladi princ objavio veridbu sa "neprikladnom" nevestom, 2000. godine. Ne samo da su roditelji Mete-Marit bili razvedeni, već je i ona sama već imala dete i to sa muškarcem svojevremeno osuđenim zbog narkotika. Ipak, kraljica Sonja i kralj Harald dali su blagoslov svom sinu poželevši mu svu sreću. Više slika kraljice Sonje i kralja Haralda pogledajte u galeriji!

Profimedia Ljubavna priča ikao iz romana

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

"KRALJ MILUTIN JE DAVAO KILO ZLATA IZ NAŠIH RUDNIKA ZA KILO FARBE" Kastratović: Sada sva prirodna bogastva poseduju NATO agresivci Kurir televizija