Zahvaljujući ulozi Karla Krausa u TV seriji "Vera", Petar Zekavica je u stotinama hiljada srpskih domova svakog vikenda. Mnogi hvale njegovu glumu, neki se i pitaju ko je - u privatnom životu - taj nemački oficir kojeg su u omraženoj ulozi videli i u "Dari iz Jasenovca". 

Zanimljivo je da je ovaj glumac uspeo i da malo podeli publiku - dok većina osuđuje njegovog Krausa, kao jasnog negativca, priznaju mu da uspeva i da bude pomalo šarmantan, barem u početku njegove poslovno-ljubavne avanture s Verom. 

"Teško je reći da je on potpuni negativac", kaže Petar za "Dnevnik". "Neke stvari je Kraus radio iz svog ličnog stava, ali neke su rezultat okolnosti: rata, oportunizma i pravila igre."

Ipak, Zekavica kaže da je odlučio da ubuduće odbije slične ponude. Verovali ili ne, on je već 25 puta igrao razne nemačke oficire u svojoj karijeri, a u velikoj meri je to već postao i malo ukalupljen imidž.

Po njegovim rečima, upravo je spoljašnjost kriva za to ili, kako on to još kaže - "prokletstvo plave kose". On nema ništa protiv uloga "simpatičnih" negativaca, autsajdera.

"Doktor Strejndžlav, Dr Zlo, Žan-Batist iz Petog elementa, to su fantastične uloge", kaže Zekavica. Sviđaju mu se i uloge  prenaglašenih antiheroja - karikatura. Međutim, apriori odbojne uloge izbegava - raznorazne sociopate, silovatelje, serijske ubice, pedofile. "To je nešto što ne želim da tumačim", kaže glumac. 

Posebnu selekciju je uveo i kad je počeo da vodi decu na snimanja. Petar ima sina i ćerku, a sa bivšom suprugom je podelio starateljstvo. Trudi se da njima posveti svaki slobodan trenutak.

"Ćerka voli da ide na snimanja, ali je joj smeta vika i često neprijatni dijalozi", kazao je za ruske medije. "Dogodilo se i da bude prisutna kad režiser koristi opscene izraze. Od tada pažljivije biram projekte i ljude s kojima radim." 

petar zekavica 2-min.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Posle Karla Krausa, neće više biti "nemački oficir", bar na neko vreme.

"Jako je lako upasti u taj kalup i teško je iz njega izaći. Menjati imidž, kilažu, stil, agenta i uzeti pauzu od određenih projekata - to je za početak", planira Zekavica.  Rešio je da uzme dužu pauzu od sličnih uloga, narativa i konteksta.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna