Teško je i zamisliti da uveče legnete u krevet "normalni", kao i svake noći, a ujutru se probudite utrnulog lica. Pogledate se u ogledalo i ugledate iskrivljeni lik kao da ga je crtao neki karikaturista. Pola lica je normalno, a druga polovina visi bez ikakve mišićne kontrole.

Upravo takva muka je snašla Džordža Klunija koji je kao tinejdžer dobio Belovu paralizu. Ovaj neurološki poremećaj dovodi do iznenadne slabosti jedne strane lica, a evo koji su još simptomi i kako se on leči.

Teškoće pri treptanju, uzrokovane suvoćom oka, još su jedan od simptoma. Oni uključuju i spušten ugao usta, kao i curenje pljuvačke. Obrva je potpuno opuštena.

dzordz kluni 0752384424-min.jpg
Profimedia 

Događa se da jedno oko pojačano suzi, u delovima lica se javlja bol, naročito oko vilice i uha. Ugroženi ima problema pri jelu i piću, nema ni uobičajeno čulo ukusa. Dešava se da mu smeta buka.

Uzrok Belove paralize još nije poznat, ali se pretpostavlja da bi virusna infekcija mogla biti jedan od razloga.

Kluni se jako uplašio kad je ugledao svoje lice. "Pomislio sam, bože, da li je ovo Lu Gerigova bolest", ispričao je u jednom intervjuu.

dzordz kluni 0752384405-min.jpg
Profimedia 

Zgodni glumac koji, po mnogim estetskim proračunima, danas ima najlepše lice sa savršenom simetrijom, imao je muke punih devet meseci. I nije jedini u Holivudu kojeg je napala Belova paraliza.

I Pirs Brosnan je dobio ovu bolest osamdesetih godina prošlog veka. Tvrdi da je usledila posle virusne infekcije koju je dobio snimajući jednu scenu u reci, gde je dugo stajao go do pojasa. Kod nekadašnjeg Džems Bonda je paraliza lica potrajala nekoliko nedelja.

Anđelina Džoli se, takođe, požalila da je imala Belovu paralizu i kaže da je nakon nje ostao problem sa visokim pritiskom.

Terapija ove bolesti uključuje steroide, analgetike i antivirusne lekove. Idealno je da se započne u roku od 72 sata nakon pojave simptoma.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna