Pojačano kucanje srca pa i preskakanje otkucaja znaci su tahikardije - stanja koje se u narodu obično zove "lupanje srca". Upravo zbog ovakvih tegoba je Nataša Aksenijević posle predstave morala da potraži hitnu medicinsku pomoć. Podsetimo, ona je dugo patila i od gojaznosti.

Kako je objavila na Instagramu, "nije izdržala salve emocija i srce se jako ubrzalo". Reč je, kako je napisala, upravo o tahikardiji.

Poznata i kao voditeljka rijaliti programa zbog kojeg su je prozvali Nataša DNK, glumica je doživela ovacije nakon predstave "Kako i zašto ubiti muža". Kaže da je vrlo brzo nakon ukazane pomoći sve bilo u redu, a nije propustila ni da se našali povodom holtera koji su joj stavili. 

"Menjam hAlter za hOlter", napisala je Nataša koju mnogi vole baš zbog njenog specifičnog humora. Sad se prisećaju i njene najave premijere ove predstave.

natasa aksentijevic u hitnoj pomoci-min.jpg
Instagram / natasaaksentijevic 

"Pre nego što bilo ko odgleda predstavu trebalo bi da se konsultuje s lekarom", šalila se tada. "Oni sa srčanim problemima ne bi trebalo da se izlažu tolikoj količini smeha", glasila je najava, a sad se - nažalost - obistinila.

Tahikardija može da bude relativno bezazlena. Pre svega je to slučaj kad u nekoj situaciji zaista ima i razloga koji mogu da izazovu lupanje srca - neko veliko uzbuđenje, na primer. Posebno oprezni moraju da budu gojazni ljudi, jer teret njihove kilaže ubrzava rad srčanog mišića.

Ako nema uobičajenih uzroka tahikardije, treba proveriti i eventualnu anemiju, poremećaj funkcije štitne žlezde, ali i srčane bolesti. Vrlo su ozbiljna oboljenja srčana slabost i poremećaj funkcije srčanih zalistaka.

Simptomi su ubrzan puls - preko 100 otkucaja u minutu, vrtoglavica, zadihanost, nesvestica, lupanje i preskakanje srca, pritisak u grudnom košu i gubitak svesti. Najopasnija je ventrikularna tahikardija, kad dođe do jakog pritiska i bola u grudima, a tokom poremećaja srčane radnje dođe i do oslabljenog pulsa. Ona može biti smrtonosna.

Tekst: Lepa&Srećna