Brazilska fudbalska ikona Pele preminuo je karcinoma debelog creva. Rak mu je dijagnostikovan u septembru 2021. godine, a legendarni fudbaler odmah se podvrgao lečenju hemioterapijama. Podvrgnut je operaciji tumora debelog creva u septembru 2021. godine, a od tada, nekoliko puta je ponovo smeštan u bolnicu zbog različitih terapija. Krajem novembra, njegova ćerka Keli je objavila da je opet hospitalizovan.

"Nije ništa urgentno u pitanju. Nema loših prognoza. Njemu u bolnici podešavaju terapiju. Ja ću tamo provesti Novu godinu i obećavam da ću objaviti na Instagramu slike", navela je ona tada, a fudbaler se oglasio početkom decembra.

"Snažan sam, pun nade i uzimam terapiju kao i obično. Verujem u boga i svaka od vaših poruka ljubavi koje stižu iz celog sveta daje mi novu energiju", napisao je Pele, zahvalivši lekarima i medicinskim sestrama na odličnoj nezi.

Kao i kod svake vrste raka i kod karcinoma debelog creva važno je da se otkrije u ranoj fazi. Što se ranije detektuje rak, to su bolje prognoze za lečenje.

Prvi simptomi su promene u stolici, bilo da se javi zatvor ili proliv ili se samo promeni konzistecija. Pojava krvi u stolici ili na rektumu, kao i osećaj da niste potpuno ispraznili crevo, su alarmi da hitno posetite lekara.  Gasovi, grčevi i bol u stomaku su, takođe, razlog da odete kod doktora. Znakovi upozorenja su i opšta slabost organizma i hronični umor.

Preminuo Pele
Profimedia / AFP PHOTO / Courtesy of ABC 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna