"Zamalo sam umro na samom rođenju. Zamalo sam umro i kasnije, kad mi je transplantirano srce. Ali nisam." Ovim rečima počinje svoju ispovest Majkl Kučer, brat blizanac slavnog glumca Eštona.

Njih dvojica su rođeni 7. februara 1978. godine, a Majkla nisu ni "očekivali". Bio je mnogo sitniji od brata (malo teži od 2 kg), borio se za svoj prvi udah. Preživeo je zahvaljujući snažnom instinktu i prvorazrednoj nezi, ali ne bez trajnih posledica.

U trećoj godini je uveliko zaostajao u razvoju, a zatim mu je otkrivena cerebralna paraliza. Porodica ga je, s puno ljubavi, podržavala u borbi protiv smetnji sa vidom, govorom i pokretima. Kad je imao 13 godina, suočio se s novom dijagnozom - zastoj srca.

eston kucer majkl kucer.jpg
Youtube / Entertainment Tonight 

Lekari su mu predviđali još tri ili četiri nedelje života. A onda je podvrgnut transplantaciji srca. I Majkl je opet preživeo.

"Pitao sam se - zašto sam preživeo? Koja je moja svrha na ovom svetu?", kaže Majkl. "Brat mi je slavna ličnost. Kako ja mogu da to iskoristim i da vratim ljudima bar nešto od onog što sam ja dobio?"

majkl kucer.jpg
Instagram / mkutch 

Danas on radi sa Fondacijom za cerebralnu paralizu, kao i organizacijom "Doniraj život". Živi u Denveru, u Koloradu, ima porodicu, putuje i igra golf. "Zahvalan sam bratu", kaže Majkl," što mi je dozvolio da budem to što jesam."

"Cilj mi nije da doprem do svih. Ako mogu da dotaknem bar jednu osobu, to mi je cilj. Ako dotaknem mnoge, to je sjajno. Cilj mi je samo da inspirišem i utičem na živote ljudi tako što ću izazvati promene, tako što ću ih naučiti koliko je važno doniranje organa", piše Majkl.

Tekst: Lepa&Srećna