Ljubica Komlenić iz Bača otišla je sa jednim koferom u Italiju, a danas sudi na takmičenjima nacionalnim timovima najboljih kuvara na svetu. Ova Srpkinja se probila u svetu gastronomije i priprema jela najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću.

Poznato je koliko on vodi računa o ishrani, a svoje velike uspehe pripisuje - između ostalog - i činjenici da je jelovnik prilagodio posebnim potrebama. Novak pati od celijakije i zato mu se priprema hrana bez glutena. Međutim, Ljubica upozorava da ćemo pogrešiti ako i mi radimo to isto!

"Ne bi trebalo izbegavati gluten ukoliko vam nije to savetovao lekar", tvrdi ova kuvarica svetskog ranga. "Čest je slučaj da se greši kad se izbegava gluten ili dodaje skrob u, recimo, veganske pljeskavice. 

Kad se isprže ovlaš s obe strane, unutra ostaje živ skrob koji se pretvara u čist šećer", opisala je Ljubica opasnosti od neuke pripreme hrane po modernim principima. "Bolje onda ponekad pojesti jagnjetinu ili prasetinu."

Ona danas koristi čak i ultrazvuk u pripremi namirnica, a za Novakove obroke kaže da su vrlo pažljivo kreirani. Najvažniji su sastav hrane i temperatura pripreme. Ako se meso peče "sto sati" na 200 C stepeni, kako bi se napravila reš korica "da hrska", dobije se negativan holesterol, a proteini nestaju, objasnila je Ljubica gostujući u emisiji na K1.

novak djokovic 0234757954.jpg
Profimedia 

"To zna i Novak i on unosi više proteina nego sa ribom i mesom. Kada je reč o Novakovoj ishrani, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način", kaže ona.

Dodaje da Đoković jede voće, povrće, semenke, orašaste plodove i mahunarke, kao i kinou i pirinač. Uživa i u tradicionalnim jelima, ali u veganskoj verziji.

"To su balkanski specijaliteti, poput sarme sa kiselim kupusom i ćevapa, ali ih za Novaka spremamo na veganski način. Nisu mu to omiljena jela, već su mu bliska pa mu ih ponekad pripremamo kako bismo ga podsetili na tradicionalne ukuse", navela je jednom prilikom Komlenić.