Kraljevski raskol koji je doveo do toga da vojvoda i vojvotkinja od Saseksa napuste Britaniju i odustanu od kraljevskih dužnosti, jedan je od najvećih potresa u monarhiji od tragične smrti princeze Dajane 1997. godine. 

Megan Markl i Hari uzdrmali su jednu od najmoćnijih institucija na svetu, a smrt kraljice Elizabete samo je ponovo pokrenula temu zašto su njih dvoje odlučili da napuste kraljevske dužnosti. Teorije su brojne, a predstojeća knjiga "Courtiers: The Hidden Power Behind the Crown" Valentine Lou čije odlomke objavljuje "Tajms", otkriva nepoznate ambicije Megan Markl. Autorka tvrdi da je nekadašnja glumica smatrala da će udajom za princa Harija postati "Bijonse u Velikoj Britaniji". Navodno je Megan bila jako razočarana kada je shvatila da će morati da živi po strogim pravilima dvora i da neće imati vremena da se bavi aktivnostima kojima želi. Kraljevska porodica je pokušala da reši problem na "istorijskom" sastanku u Sandringemu.

Pregovaranje je uključivalo pet mogućih scenarija uključujući davanje Hariju i Megan mesec dana svake godine za sopstvene aktivnosti, ili preuzimanje samo malog broja angažmana.  Međutim, dogovor nije postignut. Kraljica je, kako se navodi u knjizi, Hariju i Megan postavili ultimatum - ili ste deo porodice, ili idete.

Princ Hari se oprostio od kraljce Elizabete
Profimedia 

U ishodu samita u Sandringemu kraljica je obavestila javnost u službenoj izjavi.

"Danas je moja porodica imala vrlo konstruktivne diskusije o budućnosti mog unuka i njegove porodice. Moja porodica i ja u potpunosti podržavamo njihovu želju za stvaranjem novog života kao mlade porodice. Iako bismo im želeli da ostanu sa nama kao stalni članovi kraljevske porodice, poštujemo i razumemo njihovu želju da žive samostalnijim životom, a da pri tom ostanu deo moje porodice",  navela je tasa kraljica i dodala:

"Hari i Megan su jasno stavili do znanja da u svom novom životu odriču pomoći kraljevske porodice. Stoga je dogovoreno da će nastupiti prelazni period. U njemu će provoditi vreme u Kanadi i Velikoj Britaniji. Ovo su složena pitanja koja moja porodica treba da razreši. I ima još posla koji treba obaviti, ali tražila sam da konačne odluke budu donete u narednim danima", navodilo se u izjavi.

Pogledajte još zajedničkih fotografija Harija i Megan u galeriji pred vama

Profimedia Dolaze u Englesku za kraljičin rođendan.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna