Elizabeta Druga, kraljica Velike Britanije i Severne Irske, preminula je 8. septembra tokom popodneva u zamku Balmoral u Škotskoj u 97. godini. Celo Ujedinjeno Kraljevstvo danas je odalo poslednju počast najvećoj vladarki modernog doba na veličanstvenoj ceremoniji kojom je ispraćena na večni počinak. 

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge spušten je u kraljevsku kriptu u Kapeli svetog Đorđa u Vindzoru, a konačan čin sahrane zatvoren je za javnost i održaće se u prisustvu porodice. Svaki detalj sahrane bio je brižljivo isplaniran, a mnogo pažnje privukao je venac na kraljičinom kovčegu. Kako prenose britanski mediji izabrao ga je kralj Čarls, a cveće je nosilo posebnu simboliku. Sastojao se od ruža, gladiola, engleskog hrasta, lišća ruzmarina, azijskih ljiljana, breze i mirte. Na venčanju sa princom Filipom 1947. godine kraljica je nosila svadbeni buket napravljen od ovog cveća. U vencu se nalazila i poruka koju je napisao kralj Čarls.

Venac na kovčegu kraljice Elizabete
Profimedia 

"U znak ljubavi i odanog sećanja. Čarls R." napisao je monarh. Slovo "R" označava kraljevsku titulu "Rex", što na latinskom znači kralj.

Kraljicu su na večni počinak ispratili milioni građana, ali i njeni voljeni psi i konji.

Pogledajte još fotografija sa sahrane kraljice Elizabete Druge.

Profimedia Sahrana kraljice Elizabete II

Profimedia Sahrana kraljice Elizabete

Profimedia Sahrana kraljice Elizabete