Kornelije Kovač rođen je 1. januara 1942. godine u Nišu i bio je srpski kompozitor, pijanista i aranžer. Preminuo je noćas u Beogradu, a iza sebe je ostavio suprugu Snežanu i ćerke Aleksandru, Kristinu i Anju.

Njegove naslednice Aleksandra i Kristina emotivnim rečima oprostile su se od oca.

"Dragi prijatelji, sa ogromnim bolom moram da vas obavestim da je naš voljeni tata Kornelije sinoć preminuo u svojoj 81.godini. Napustio nas je najbolji čovek, najveća muzička legenda koja je ikada koračala ovim prostorima i neko ko je zauvek promenio istoriju jugoslovenske i srpske muzike i umetnosti. Volimo te zauvek tata, do zvezda i nazad", glasi poruka Aleksandre Kovač.

"Moj tajko", napisala je kratko neutešna Kristina Kovač, uz očevu fotografiju.

Kornelije Kovač karijeru je započeo 1961. godine kada je osnovao svoj prvi bend BKB, koji je u to vreme postao poštovan džez trio. Nakon što je bio u mnogim orkestrima u Bosni i Hercegovini, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, Indeksima. S njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji. Za sarajevske Indekse napisao je pesme "Boj na Mišaru" i "Ako jednom budeš sama". Radeći sa Indeksima, Kovač je stekao ime kompozitora i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka doneo je odluku da se preseli u Beograd i oproba se u solo karijeri.

Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije. Prvih godina posle Korni grupe Kovačeve kompozicije snimaju Olivera Katarina, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Miša Marković, Lepa Brena, Zdravko Čolić. Krajem 1977. godine planirao je osnivanje jugoslovenske supergrupe K2 koju je trebalo da čine: Josip Boček, Dado Topić, Slobodan Marković, Karel (Čarli) Novak i Ratko Divjak. 1979. godine Kornelije se preselio u Englesku gde je učestvovao u mnogim muzičkim projektima.

Kornelije Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju. Njegove pesme su bile na mnogim albumima koji su bili izdavani u Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Holandiji, Finskoj... Mnoge od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž.

Od 1979. godine, Kornelije Kovač je učestvovao u mnogim projektima u Španiji kao producent, kompozitor i aranžer.

Kornelije Kovač prvi put se oženio Spomenkom Kovač, poznatim tekstopiscem i scenaristom, sa kojom je i poslovno sarađivao. Jedan od najvećih hitova koji su zajedno stvorili je legendarna numera Zdravka Čolića "Ti si mi u krvi", za koju je Kornelije napisao muziku, a Spomenka tekst.

Za Zdravka Čolića Kornelije je napisao i numere "April u Beogradu", "Zvao sam je Emili", "Jedina" i mnoge druge, za Lepu Brenu "Janoš", "Sanjam" i "Sitnije Cile, sitnije", za Biseru Veletanlić "Zlatni dan", kao i brojne druge hitove za mnoge poznate izvođače.

Spomenka i Kornelije u braku su dobili ćerke Aleksandru, Kristinu i Anju, a Spomenka je preminula 2005. godine, nekoliko godina nakon što su se ona i Kornelije razveli. Slavni kompozitor se potom 2014. godine drugi put oženio, suprugom Snežanom sa kojom je bio do smrti.

Još fotografija Kornelija Kovača pogledajte u galeriji ispod.

ATA / Stefan Tomašević, ATA / Antonio Ahel Kornelije Kovač

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna