Britanska kraljica Elizabeta II, koja je juče preminula u 97. godini života, imala je četiri godine mlađu sestru Margaretu, čija životna priča je bila veoma burna. Kada im je otac, kralj Džordž VI, preminuo 1952. godine i kada je Elizabeta sela na tron, Margareta, koja je tada imala 22 godine, zbližila se sa očevim asistentom Piterom Tounsendom.

Njihova veza ubrzo je dospela u javnost i izazvala veliko interesovanje, a većina je podržavala njihovu ljubav. Bili su na korak do braka, međutim problem je predstavljalo to što je Piter već imao jedan brak iza sebe, a prema pravilima crkve razvedeni smeju da se venčaju samo uz dopuštenje kraljice i oba doma Parlamenta. Kraljica je, prema pisanjima medija, izbegavala da javno osudi njihovu vezu i balansirala je između sestre i države, ali je to postajalo sve teže. Ipak, postignut je dogovor da Margareta sačeka do svog 25. rođendana i da tada može da se uda za Pitera, ako to i dalje bude želela, ali uz uslov da se odrekne titule i svih kraljevskih prava.

Princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete
Profimedia 

Parlament na kraju nije dao dopuštenje za njihov brak, pa je Margareta morala da odluči da li će postati obična građanka ili će prekinuti svaki kontakt sa Tounsendom. Da je odlučila da se uda za njega, Margareta bi morala da se odrekne svoje titule i titule svoje buduće dece i njihovog prava na nasledstvo britanskog trona i ne bi imala nikakvu vezu sa kraljevskom porodicom.

Ona je u oktobru 1955. godine saopštila javnosti da odustaje od braka sa Tounsendom.

"Želela bih da vam saopštim da sam odlučila da se ne udam za kapetana Pitera Tounsenda. Svesna sam da bih mogla da stupim u građanski brak ako bih se odrekla prava na nasledstvo trona, ali vodeći se učenjem crkve da je hrišćanski brak neraskidiv i imajući na umu svoje obaveze prema Komonveltu, shvatila sam šta su mi prioriteti. Odluku sam donela sama, uz podršku kapetana Tounsenda. Veoma sam zahvalna svima koji su bili zabrinuti za mene i koji su se molili za moju sreću", pisalo je u njenoj izjavi.

Pet godina kasnije Margareta se udala za fotografa Entonija Armstronga-Džounsa, koji je važio za velikog zavodnika. Venčanje je održano nekoliko meseci nakon veridbe, a kako joj otac više nije bio živ, Margaretu je do oltara odveo princ Filip, muž njene sestre Elizabete II.

Princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete
Profimedia 

Margareta je sa Entonijem dobila dvoje dece, Dejvida i Saru, a u njihovom braku ubrzo su usledili problemi, nakon što je sve češće počelo da se priča o njegovim neverstvima. Princeza Margareta tada je utehu potražila u drugom muškarcu, ljubavniku Rodiju Levelinu, a jedan paparaco fotograf ih je uslikao na ostrvu Mustik 1976. godine, nakon čega je njen suprug odlučio da napusti porodični dom.

Burne svađe dovele su 1978. godine do razvoda, nakon čega se Entoni ponovo oženio, dok se Margareta više nije udavala, a ovo je ujedno bio i prvi razvod u kraljevskoj porodici nakon tri veka.

Kako su pisali mediji, princeza je celog života bila u kontaktu sa svojom prvom ljubavlju Piterom Tounsendom, a kraljica Elizabeta II se kajala što nije uspela da ispuni sestri želju i omogući joj da bude u braku sa čovekom kog voli.

Kako je kraljica Elizabeta provela poslednje dane života
Profimedia 

Princeza Margareta je sačuvala sva Piterova pisma i dala dopuštenje da se otvore tek 100 godina nakon njenog rođenja, što će biti 2030. godine. Poslednji put je viđena u javnosti 2001. godine, na 101. rođendanu svoje majke, a preminula je 9. februara 2002, u 71. godini.

Na sestrinoj sahrani, kraljica Elizabeta II nije uspela da sakrije emocije i snimljena je kada je pustila suzu i izdahnula. Majka Elizabete i Margarete preminula je sedam nedelja kasnije.

Nakon smrti kraljice Elizabete II u Velikoj Britaniji od juče vlada velika tuga, a kako joj građani odaju počast možete pogledati u galeriji ispod.

Profimedia Preminula kraljica Elizabeta II

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna