Britanska vladarka kraljica Elizabeta II preminula je u njenom zamku "Balmoral“ u Škotskoj. 

Princ Čarls, sa sinom-princom Vilijamom, princeza Ana, princ Edvard, kao i princ Endru, stigli su među prvima na kraljevski posed u Škotskoj.

Kraljica je 2. juna proslavila Plastinasti jubilej - 70 godina na britanskom tronu. Osim sedam decenija duge vladavine, njen život je obeležila i ljubav sa princom Filipom koja je trajala pune 74. godine. 

Kraljica Elizabeta je princa Filipa upoznala kada je imala svega trinaest godina. Iako su se njihovom braku mnogi protivili, ona se za poručnika Filipa Mauntbatena udala kada imala 21 godinu, u novembru 1947. godine.

Ljubavna priča kraljice Elizabete i princa Filipa
Profimedia 

Njihov brak bio je najdugovečniji među kraljevskim parovima. Iako su ugovoreni brakovi česta pojava u kraljevskim porodicama, to nije bio slučaj sa kraljicom Elizabetom II i princom Filipom.

Oni su se zaljubili kao jako mladi, a da stupe u brak presudilo je i to što je Filip ostavio krajnje pozitivan utisak na tadašnjeg kralja, Elizabetinog oca.

Kada je Elizabeta stupila na presto, 6. februara 1952. godine, princ Filip je morao da se odrekne karijere. Rođen je na Krfu pod imenom Filipos, a zbog kraljice se na venčanju odrekao i cigareta, a britanski mediji preneli su da ta žrtva nije bila mala jer je bio strastveni pušač.

Na proslavi 50 godina braka princ je otkrio u čemu je tajna tako duge ljubavi, sinonima za stabilnost i sklad:

"Najveća lekcija koju sam naučio tokom braka jeste da je tolerancija najvažniji začin. Možda nije tako važan kada sve ide glatko, ali od presudnog je značaja kada stvari krenu nizbrdo. Znam šta govorim jer kraljica poseduje upravo taj kvalitet", rekao je Vojvoda od Edinburga, dok je kraljica Elizabeta isticala da je supurg jedina osoba na svetu koja uvek može da je nasmeje.

Ljubavna priča kraljice Elizabete i princa Filipa
Profimedia 

Tokom gotovo sedam i po decenija braka dobili su četvoro dece, osmoro unučadi i desetoro praunučadi.

Princ Filip je preminuo 9. aprila 2021. godine.

Pogledajte još fotografija kraljice Elizabete II i princa Filipa.

Profimedia Ljubavna priča kraljice Elizabete i princa Filipa

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna