Elizabeta Druga, kraljica Velike Britanije i Severne Irske, preminula je u zamku Balmoral u Škotskoj u 97. godini, potvrđeno je iz Bakingemske palate.

Britanska kraljica Elizabeta II je drugi najdugovečniji monarh u istoriji. Na presto je došla sa 25 godina, posle očeve smrti, 6. februara 1952. godine, a ove godine je proslavila Platinasti jubilej. Za naciju je mnogo uradila tokom proteklih sedam decenija, poštovala je sva pravila monarhije i odavala je utisak stroge i neumoljive vladarke.

Ipak, više puta je pokazala da i te kako ume da se našali, a i njen nadimak otkriva njenu nežniju stranu – Lilibet. Kraljica je, kako je otkriveno tek nedavno, nadimak dobila u ranom detinjstvu, jer nije umela pravilno da izgovori svoje ime "Elizabet“ kada je bila mala. Po nadimku su je zvali samo roditelji i kasnije suprug Filip.

"Lilibet je moj ponos. Margaret je moja radost“, govorio je njihov otac, kralj Džordž VI. U jednom pismu baki, kraljici Meri, Elizabeta je napisala: "Draga bako, mnogo ti hvala za prelepu kućicu za lutke. Voli te Lilibet“. Princ Hari je svoju ćerku nazvao po baki.

Kraljica je bila u braku sa princom Filipom i o toj ljubavi decenijama je pričao ceo svet.

Princa Filipa upoznala je kada je imala samo sedam godina i kada je bila na svadbi svoje tetke, princeze Marine od Grčke i Danske, koja se udala za vojvodu Kenta i Vestminstera. Filip je tada imao 12 godina i bio je prisutan kao najbliži rođak mlade. Njih dvoje su jedva govorili, ali su i tada poznati mediji pisali o tome da su stvoreni jedno za drugo. Potom su se ponovo sreli 1939 i sve se promenilo. Kralj Edvard Osmi je abdicirao, Elizabetin otac je bio vladar i ona je bila naslednica, dok je Filip bio kadet u vojnoj školi.

Usledio je Drugi svetski rat, koji ih je razdvojio jer je on bio u vojnoj službi, ali joj je za to vreme pisao pisma i zaljubila se u njega kao 17-godišnjakinja. Bila je veoma radosna, puna života i posle rata joj se ostvarila želja - počela je da provodi vreme sa princom Filipom, izlazili su na koncerte, u restorane, odlazili na večere i doneli su odluku da se uzmu. Zajedno su proveli čak 74 godina, sve dok on nije preminuo u aprilu 2021. Bio je to kraj jedne od najdužih ljubavnih priča u istoriji kraljevskih porodica. Ona je preminula godinu i po kasnije.

Profimedia Ljubavna priča kraljice Elizabete i princa Filipa

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna