Dunja Kusturica je rođena "u senci" Zlatne palme Kanskog festivala - prestižnog priznanja koje je njen otac Emir dobio nešto više od godinu dana pre nego što je ona stigla na svet. Kusturičin film "Otac na službenom putu" je tada nagrađen na velikom festivalu, a bio je i početak njegove blistave kinematografske karijere.

Detinjstvo u umetničkoj porodici je dalje obeležilo Dunjin život. Kako je jednom prilikom ispričala za Blic, njen tata je često bio na putu i osećaj uzbuđenja kad on treba da se vrati kući je bio jedan od najdražih za nju.

Ćerka popularnog Kuste je rođena u Sarajevu, a stasala u Normandiji, gde su reditelj i supruga Maja konačno svili porodično gnezdo. Majka je Dunji bila glavno uporište i izvor snage, jer su se dosta selili. Nije volela život u Njujorku, budući da to zaista nije mesto za malo dete - umesto u zelenilu i prirodi, tamo je živela okružena betonom.

emir kusturica maja dunja
Profimedia 

Posle života u Arizoni, pa u Normandiji i, konačno, u Parizu, prve tri godine ranog detinjstva u Sarajevu su za nju ostali uokvireni u prizmu onoga što je kasnije slušala o svom rodnom gradu. U njega više nikad nije otišla.

Dunja je odrasla okružena filmovima, jer je Kusturica dovlačio gomile kaseta i knjiga o kinematografiji. Po rečima samog reditelja, ona je veoma obrazovana devojka i samo je pitanje vremena kada će iskoristi svoju intuiciju i dar.

Kusturičina ćerka je diplomirala dramaturgiju, odinu dana studirala je istoriju umetnosti na Sorboni u Parizu, a zatim postala  selektor Kustendorf filmskog i muzičkog festivala. Otac kaže da siguran da će u budućnosti da napravi nešto veliko, samo je potrebno da pronađe ogledalo u kome će reflektovati svoje zamisli.

U Drvengradu, gde se Kustendorf održava, prvi put je "uhvaćena" u romantičnom zagrljaju i to, ni manje ni više, nego sa srpskim princom! Zbog fotografija sa Aleksandrom III Karađorđevićem postala je momentalno "srpska Kejt Midlton" i mnogi su je već bili proglasili budućom srpskom kraljicom.

aleksandar-karadjordjevic-dunja-kusturica_ls.jpg
Kurir / Dado Djilas 

Romansa je, međutim, naglo prekinuta. Prema pisanju medija, Dunja je ostavila princa kad su u javnost dospele eksplicitne fotografije na kojima se Aleksandar III i njegov brat Petar III bahate, pipaju žene za grudi, simuliraju seks i poziraju s oružjem. Od tada se o njenom ljubavnom životu ne piše. Ona smatra da privatni život treba to i da ostane, a rado priča o svom umetničkom radu. 

Jedno od njenih interesovanja je i dekolonizacija kulture. "Gledajući smer u kom se kreće naša umetnost, primetila sam da se tu opako približava gubitak identiteta. A čim se to dešava u kulturi, hteli – ne hteli, to se odražava na sveukupan način života", izjavila je svojevremeno.  Zato je, po njenom mišljenju, neophodno stvoriti prostor u kom se može govoriti o poštovanju i negovanju sopstvene kulture, bez ulaska u polemiku o nacionalizmu i šovinizmu.

Zavirite u galeriju slika i pogledajte gde je Dunja sve pratila svog oca!

Profimedia Ćerka reditelja Emira Kusturice

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna