Neda Arnerić preminula je 10. januara 2020. godine u svom stanu na Vračaru u 67. godini, a proslavljenu sprsku glumicu u beživotnom stanju pronašao je brat.

Karijeru glumice počela je veoma rano, sa 10 godina krenula je da uči glumu kod poznatog beogradskog glumca i reditelja Bate Miladinovića. Ujedno je bila i članica dečje dramske grupe Radio-televizije Beograd. Kao svestrana devojčica odlazila je i na časove baleta, a njen talenat prvi je primetio reditelj Puriša Đorđević kada je ona imala samo 13 godina. Kao tek formirana devojčica dobila je značajnu ulogu u filmu “San”, o deci kojoj je Drugi svetski rat raspršio snove. Iako je doživela neverovatan uspeh u tom filmu, on ju je angažovao odmah potom i za sledeći “Višnja na Tašmajdanu”.

Neda Arnerić je završila je prva dva razreda Devete beogradske gimnazije i sa 16 godina je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića. Međutim, nije završila Akademiju jer je zakon branio da studenti prve i druge godine snimaju filmove i predstave, a Nedi su stizale brojne ponude koje nije mogla da odbije.

“Snimali smo ‘Sutjesku’ i upoznala sam slavnu glumicu Mariju Šel i njenog supruga, reditelja Veita Relina. Dugo sam s njima pričala i pitala ih što bi bilo pametnije, da napustim uloge i film i završim studije ili da napustim Akademiju i nastavim da snimam filmove. Oboje su mi savetovali da nastavim da igram u filmovima, a da studije mogu završiti uvek i da bi to bio čisti gubitak vremena”, rekla je novinarima kad je tek napunila 18 godina.

Njeni roditelji su insistirali da bude fakultetski obrazovana jer su se plašili da neće imati od čega da živi kada popularnost prođe. Zato je glumica 1980. godine diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Govorila je italijanski, francuski, engleski i ruski jezik.

Tokom tinejdžerskih dana ispričala je novinarima i da je, uprkos uspehu nesrećna jer nema detinjstvo poput svojih vršnjakinja.

“Ne mogu da odem u neki klub i bezbrižno se isplešem jer me svi prepoznaju. Moji vršnjaci su često znali da budu vrlo okrutni i svašta mi govorili i dobacivali na ulici. Ne žele me u društvu jer misle da sam umišljena i da nemamo zajedničkih interesa. Govore mi neka idem svojim filmašima i da se s njima družim, a to su sve ljudi mnogo stariji od mene”, rekla je Neda kad je imala samo 17 godina.

Nakon dva neuspela braka - sa Dejanom Karaklajićem i Radetom Markovićem, glumica je ljubav svog života pronašla u Miloradu Meštroviću, sa kojim je provela 37 divnih godina.

Mešterović, koji je po profesiji bio maksilofacijalni hirurg, zapazio je Nedu krajem 1981. godine u predstavi “Mušice”, nakon čega su se i upoznali i ubrzo otišli na večeru, a vrlo brzo nakon toga počeli su da žive zajedno, a godinu dana kasnije su se i venčali.
"On je meni sve, sin, brat, muž, tata, ljubavnik i prijatelj. Toliko sam srećna što smo izgurali zajedno. Bilo je tu raznih čudesa, nismo bili sveci, ali smo najveći prijatelji... " iskreno je rekla.

"Kada je umro, ostala je samo tuga" rekla je Neda, koja je više puta isticala da je silno želela da se ostvari kao majka, ali u toj ulozi se nije ostvarila.

"Nemam decu, ali to nije zato što ih nisam želela, jednostavno nije mi se posrećilo. Ipak, iz te situacije danas mogu da zaključim kako iz svakog zla ne mora da proistekne zlo. Vidim da je sada, u ovom poremećenom sistemu vrednosti, teško odgajati decu, a to mi je lepo objasnila i jedna moja prijateljica. Oko mene je mnogo mališana jer pored dece moje drugarice koju doživljavam kao svoju, uz mene su i naslednici moga brata. Moja prijateljica objašnjava da su deca kao projekat. Iako mi je to zvučalo kao hladna izjava, pojasnila mi je da na decu treba gledati kao na arhitektonski projekat koji treba da se gradi i u koji mora mnogo da se ulaže da se ne bi srušio. Na kraju on može da ispadne savršen, ali dešava se i da propadne. Tako je danas i sa vaspitanjem dece, što nije bilo u moje vreme. Mi smo sami rasli i nije bilo straha od ulice" govorila je Neda u jednom intervjuu.

Kada je 2016. godine, pala sa terase zgrade u kojoj je živela sa suprugom, šuškalo se o pokušaju samoubistva, što je glumica demantovala tvrdnjom da se okliznula dok je prostirala veš. Njen suprug Milorad tada je sve vreme bio uz nju i negovao je dok se nije potpuno oporavila. Mnogi su tada spekulisali da je Neda želela da se ubije, ali je ona to oštro demnatovala, baš kao I nekoliko mesci kasnije kada se pisalo da je popila preveliku količinu tableta.

"To su čiste gluposti. Bio je to nesrećni slučaj i zahvaljujući lekarima brzo se oporavljam. Nema ni govora o teškim povredama", demantovala je Neda ali nikada nije krila da je često imala problema i sa depresijom. Kako je jednom izjavila najveća podrška u tim momentima bio joj je njen muž. Do poslednjeg dana svojim postupcima je “vapila” da joj se pomogne.
“Iako sam sklona depresiji, i ona prođe. Zatvorim se u kuću, ni sa kim ne komuniciram i iščupam se, uz pomoć supruga s kojim sam 35 godina”, otkrila je jednom glumica.

Pročitajte jedan od poslednjih intervjue Nede Arnerić.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna