Smrt Milana Gutovića rastužila je juče celu Srbiju, a kolege glumci se s tugom opraštaju od slavnog Laneta.

Glumac Aleksandar Dunić, koji mu je bio partner u slavnoj seriji "Bela lađa", duboko potresen je danas govorio o svom kolegi u emisiji Jutro na TV Prva.

"Bio je svoj, osoben, sam i jak - bio je sposoban da kaže svoje mišljenje", kaže Dunić koji je likom Ćirka u ovoj TV seriji takođe stekao veliku popularnost uz svima omiljenog Šojića.

"Nije bio komformista, ni licemer ni slabić. Bio je blistava zvezda našeg glumačkog neba! Na sve priče kako je navodno bio i prgav odgovaram da to nije tačno. Jednostavno, ljudi su ga obožavali i želeli da s njim provode vreme a on je morao da nađe i vremena za sebe da bi bio sposoban da se da i nama, kolegama i publici.

Nikad nisam imao nijedno loše iskustvo sa njim. On je tačno je znao ko je ko i ko je šta. Čak i danas, pošto nas je napustio, moram da kažem da on ne bi dozvolio da se ovo radi - čak ni ovakvi razgovori na televiziji ili tekstovi u medijima - da se on intimno pita, do njih ne bi došlo.

Bio je čvrst čovek, kremen kamen, odrastao na epskoj poeziji i na epskoj tradiciji. Njegova omiljena rečenica je bila "boj se onog ko je sviko bez golemog mrijeti jada". Bio je porodičan čovek i one ljude koje je voleo on je zaista voleo."

Sa suzama u očima, Dunić kaže da ima osećaj kao da je Lanetova smrt deo nekog loše napisanog komada, bez trećeg čina. "Kao da nedostaje taj neki smiraj... želeo je da snimi još jednu veliku seriju a posle toga bi mogao da se malo odmori i promišlja o životu", opisuje glumac. 

"Ipak, uloga Šojića ostaće kao njegova doktorska disertacija. Čudio sam se ljudima sa Fakulteta dramskih umetnosti što pojedinim glumcima ne daju neki doktorat. Znate, svaki glumac može da zablista jednom, ali Lane je blistao pet godina - 80 epizoda je igrao u Beloj lađi i držao tromilionski auditorijum pred ekranom svojim bravuroznim igranjem. Budimo jasni - svi su gledali Laneta, a mi, ostali glumci, samo smo tu nešto malo dodavali.

Trebalo bi da to učine posthumno ako uopšte postoji takva mogućnost po nekim statutima i pravilnicima...

Poput onog što su učinili za Molijera u francuskoj Akademiji nauka u koju ga nikad nisu primili za života. Tamo danas stoji njegova bista a kraj nje piše "Tebi ništa ne nedostaje bez nas a nama sve nedostaje bez tebe".

Izvor: Lepa&Srećna