Novica Zdravković, poznati pevač folk muzike, preminuo je sinoć u KBC Zvezdara u Beogradu, posle duge borbe sa karcinomom. Njegove pesme su ostale zauvek vezane u svesti publike za slavu njegovog brata, legendarnog pevača Tomu Zdravkovića. Mnoge te pesme smatraju se Tominim stihovima, a zapravo je autor bio Novica.

Dva brata su živela burnim, često boemskim životom, a u jednoj takvoj noći nastala je i pesma "O gde si Jelena, da mi dušu smiriš".

Jelena i Novica su se u to vreme tek zabavljali, a među njima je dolazilo i do nesuglasica. Jednom su se posvađali zato što Jelena nije negde htela da ide sa njim pa je Novica pozvao brata u kafanski provod. Uz piće, Toma je napisao pesmu budućoj Novičinoj ženi - baš kao u filmovima - na kafanskoj salveti.

Jelena i Novica su se kasnije venčali, a u braku su dobili ćerku Katarinu i sina Dušana. U dugoj borbi sa karcinomom, upravo Jelena mu je davala najveću podršku. 

"Ja vučem ovo već 16, 17 godina, već sam navikao na to. Rak je u pitanju, genetski nam je to... Brat i sestra su mi od toga umrli. Ja odlično psihički podnosim bolest, ne obraćam pažnju na to, i to je najbitnije. Ne razmišljam o tome da sam uopšte bolestan, jer to čoveka ubija. Sve je u božijim rukama i u rukama doktora... Ne znam da li jeste ili nije izlečivo, trudim se da ni ne mislim o tome. Ja sam skoro 18 godina proveo pored brata Tome koji se borio sa istom bolešću. Ja nemam tih psihičkih problema, važno je biti disciplinovan, kontrolisati se redovno, a ostalo je božija volja. Niko ne treba da se boji toga... Kad se uplašiš, onda se stvarno razboliš - rekao je pevač svojevremeno za Blic.

Izvor: Lepa&Srećna