Bio je majstor rima, pesnik u dosluhu sa bogovima poezije, bio je savršeni govornik i kritičar, ali i čovek koji nas je uveseljavao čak i kad nam je bilo najteže.

Đorđe Balašević je uvek umeo da pomeša "slatko i gorko", "crnu i zlatnu" i da svemu doda malo sive... neizlečive. Tako je i na teška pitanja imao lake odgovore koji će se dugo prepričavati.

Naime, dan nakon vesti o smrti kantautora Đorđa Balaševića, nekadašnji novinar Zvonko Prijović iz Priboja prisetio se razgovora od pre 30-ak godina. U intervjuu iz 1988. godine, baš iz februarskih dana, postavio mu je pitanje o smrti.

Kako je objasnio u kratkoj objavi uz tri slike - dva isečka iz novina - i jedne fotografije sa Balaševićem iz mlađih dana, razgovor je bio zasnovan na Prustovom upitniku, koji se inače koristi u intervjuima. Na pitanje kako želite da umrete, 35-godišnji Balašević imao je spreman odgovor.

- Znaš šta, mislim da bi najbolje bilo da umrem na spavanju, da sanjam kako sam umro i sad sam stvarno umro. Želim da umrem ne kako, nego pre svih onih koje volim i koji su tu na neki način da me žale. Sve po redu, što bi rekla moja baba koja je išla sa Brojem 1 iz "Alana Forda" u razred - odgovario je tada sa dozom humora.

Ovom objavom od 20. februara intervjuer Prijović pozdravio se od sagovornika.

- Razgovarali smo pre više od 30 godina u Užicu. (...) Zbogom, majstore, koliko smo te svi mi voleli - stoji u objavi.

Intervju je objavio 21. februara 1988. godine časopis NON, skraćeno od Nove omladinske novine.

Razgovarali smo pre više od 30 godina u Užicu. Razgovor je bio zasnovan na čuvenom Prustovom upitniku, jedno od pitanja bilo je - kako želite da umrete? Zbogom majstore, koliko smo te svi mi voleli.

Posted by Zvonko Prijović on Saturday, 20 February 2021

Izvor: Lepa&Srećna / Zvonko Prijović Fejsbuk