Nedavno je objavljeno da u filmu koji izaziva pažnju publike i medija širom svijeta „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Antonijevića „glume“ trojica malih Novljana. U ulozi dečaka Buda, koji osvaja srca publike na prvi pogled, na smenu su trojke Luka, Simon i Jakov Šaranović, sada trogodišnjaci.

Marija Šaranović, majka trojki koje na svoj način „nose“ priču naravno uz malenu Biljanu Čekić, kaže danas da nije sigurna da bi ponovila ovo iskustvo, mada bi priznaje nova ponuda bila izazovna i primamljiva, a i ona bi nakon stečenog iskustva znala šta ih čeka i kako da se o svim detaljima dogovara. Dok smo pričale čula se vesela igra dječaka, a Marija nam je kazivala kako je do saradnje sa filmskom ekipom došlo. Luka, Simon i Jakov bili su u bazi podataka beogradske kasting agencije iz koje ih je nju i njenog supruga Nikolu, pozvala Sara Marinković. Nakon prvog razgovora ona je došla u Herceg Novi.

- Dali su nam sedam dana da odgovorimo na ponudu i, kada smo odlučili da je prihvatamo, sve se brzo odvijalo, seća se Marija, rođena u Pančevu, živela u Kotoru a onda odabrala grad iz koga je njen suprug, pomorac Nikola.

- Snimanje je bilo jako naporno, povremeno mnogo napornije nego što smo mogli da pretpostavimo. Bilo je situacija kada je snimanje trajalo do jedan, do dva sata ujutru, za scene u kojima se zahtijevalo da dječak spava. Pred kraj smo jedva čekali da se sve završi. Dok je bilo lepo vreme dečaci su se igrali sa ostalom decom, trčkarali okolo, a sve je bilo mnogo komplikovanije kada je zahladilo. Najteže je bilo kada smo se budili i uspavljivali na snimanju, seća se Marija. Pamti da je Luka progovorio na snimanju, ali i da je snimanje nešto skraćeno zbog dečaka koji su brzo rasli.

- Tokom ta tri meseca oni su promenili uobičajene navike, vreme za jelo i spavanje, ali su, uprkos svemu dobro reagovali na sve što ih je okruživali i što im je bilo novo.

Marija je film „Dara iz Jasenovca“ pogledala na TV. To je. kako kaže, bio sasvim drugačiji utisak, jer je sve scene ona punom snagom proživjela onda kada su snimane.

– Videla sam sve upakovano, montirano, sa muzikom i još nisam sredila utiske. Očekivalo se dosta od filma, a vidim da je kritika podeljena. Neko kaže da je sve teško, neko da je film ispunio očekivanja, a neko opet da je sve to trebalo da bude eksplicitnije i snažnije pokazano, i logor i stradanje te dece, priča Marija. Nije očekivala jedino da se oko ovog ostvarenja podigne toliko prašine i u sferi politike.

Uprkos podeljenim mišljenjima, kako kaže naša sagovornica, jedno je sigurno, film „Dara iz Jasenovca“ nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a podatak da je svetsku televizijsku premijeru pratilo 2.650.000 gledalaca govori o zainteresovanosti publike za ostvarenje koje govori o stradanju Srba, Roma i Jevreja u logoru Jasenovac. Emotivne reakcije potvrda su opet da se o zločinima ne sme ćutati kako se oni nikad i nigde ne bi ponovili.

Posted by Marija Saranovic on Friday, 10 January 2020
Izvor: Rthn.co.me