Glumca Branka Jankovića publika je zavolela kroz lik kadeta Džakovića u seriji "Vojna akademija." Njegov glumački talenat prepoznali smo i u filmu "Meso", kao i u mnogim pozorišnim predstavama. Međutim, Branku gluma nije jedina strast - vratio se na selo i gajenje koza je njegov drugi poziv.

Janković je rešio da štala bude njegovo drugo radno mesto. Bavi se preradom kozjeg mleka i proizvodi, između ostalog, surutku i sir. Brend pod nazivom „Koza nostra", iako podseća na nešto drugo, u ovom slučaju u prevodu znači - „Naša koza".

„Mene inspiriše reč ‘stvaralac‘ i onda, kroz to stvaralaštvo je zapravo gluma kao profesija. Ako nema prisustvo u stvarnom životu, zaista je jedna isprazna, imaginarna profesija koja, na kraju krajeva, u očima gledaoca, deluje kao lažna", rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, Branko Janković.

Kaže da je mesto u kome je rođen - idealno za proizvodnju hrane. Kozarstvom je, kaže, počeo da se bavi pre šest godina.

„Teško jeste. Teško je u svakoj profesiji. Ali je moguće. Čovek treba bukvalno da, što kaže Jovan Cvijić - peške da prelazi stvari, i onda je to jedno iskustvo i u mom slučaju za glumu - blago", kaže Janković.

Navodi da je u poslu tražio pomoć stručnjaka među kojima su kozmetolozi i biohemičari sa Farmaceutskog fakulteta.

„Pokušavam neku svoju laboratoriju da napravim. Bavim se nečim što je izuzetno kompleksno i što niko ne radi u Srbiji, a to je izvlačenje H2O iz sirovine, gde sirovina ne sme da izgubi apsolutno ništa", kaže glumac i kozar i dodaje da je ove godine oko 100 tona mleka prerađeno na njegovom imanju.

„Potrefilo se sudbinski da je mesto gde je proizvodnja hrane, izuzetno bogato. Kozarstvo i pašnjaci - to je privilegija u stočarstvu u Evropi i u svetu. A mi imamo pustoši na žalost, praznih sela", dodao je Janković.

„Mi imamo puno školovanog kadra koji je došao u Beograd. U manjim mestima je nedostatak kadra, ugasila su se radna mesta i radi se premeštanje. I onda imate situaciju da na pozicijama gde treba ljudi da pomognu i treba da rešavaju pitanje efikasnosti, vi imate ljude koji su zaista dobri, ali ima milion prepreka", ističe glumac, i kaže da je posao višeslojan u smislu da sadrži elemente od oštrenja noževa na kosačici do muže koza, liofilizacije, reparacije pasterizatora...

Navodi da treba voditi računa i o konkurenciji i analizi tržišta. Ipak, želi da sa svima podeli činjenicu da, kako je uveren, nikada nije bila bolja prilika za domaću hranu, ali, da se „radi ozbiljno", da se prate realne cene i da ljudi, odnosno kupci, onda to umeju da prepoznaju.

Janković smatra da se njegova dva poziva - gluma i kozarstvo, iako deluju nespojivo, nadopunjuju.

„Gluma je kao profesija teorija, a ja ovako stičem praksu. U živoj sam materiji. A što se tiče sela, jako je bitno reći da nikad nije bila bolja prilika da se ljudi vrate na selo", zaključuje Janković i objašnjava da to ne moraju biti ljudi profesija koje su isključivo vezane za poljoprivredu ili stočarstvo, već da na selu mogu raditi i oni, „poput IT stručnjaka, koji rade na daljinu, od kuće".„Mene inspiriše reč ‚‘stvaralac‘, i onda, kroz to stvaralaštvo je zapravo gluma kao profesija. Ako nema prisustvo u stvarnom životu, zaista je jedna isprazna, imaginarna profesija koja, na kraju krajeva, u očima gledaoca, deluje kao lažna", rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, Branko Janković.

Izvor: RTS