Vest da je komplet lepinja izabrana za najbolji doručak na svetu obradovala je sve koji uživaju u ovom zlatiborskom specijalitetu. Među njima je, verovali ili ne, i jedna Špankinja kojoj je ova lepinja izmenila život.

Upravo iz ljubavi prema njoj, ali - budimo ipak jasni - još više prema jednom Andriji, Laija Baskez je odlučila da napusti rodnu Španiju. Iz Barselone se preselila u Smederevsku Palanku, a evo kako je počela ova divna ljubavna priča.

"Ja sam iz Barselone, Andrija je iz Smederevske Palanke. Pre pet godina sam došla u Beograd, nisam znala nikog. Samo sam uzela torbicu, kartu i došla na leto da vidim kakva je Srbija. Bila sam u Beogradu nedelju dana i šetala sam svuda. Bilo mi je toliko lepo da sam rekla da neću da se vraćam u Španiju, ali morala sam. Kad sam se vratila u Španiju, rekla sam da ću svake godine da dolazim u Beograd kad dolazi lepo vreme.

spankinja iz barselone u smederevskoj palanci 2.jpg
RTS 

I tako sam počela da pratim turističke Instagram stranice iz Beograda. Jedan dan mi izađe fotografija Hrama Svetog Save i pet minuta gledam i ne mogu da verujem kako lepa slika", ispričala je. Odlučila je da je objavi na svom profilu.

"Posle nekoliko minuta neki Andrija Mitrović mi piše neke poruke i kaže `E, zdravo, video sam da si stavila slike Hrama Svetog Save na svoj profil, ali po tvom imenu vidim da si Špankinja, je l` tako`. I onda smo krenuli da pričamo mnogo i pošto sam videla da je on super, rekla sam mu da dolazim u Beograd uskoro i da bih volela da popijemo kafu.

spankinja pravi lepinju s kajmakom-min.jpg
Instagram / laganosp 

Međutim, kad je došla u Beograd, ostala je razočarana. Andrija je bio zbog posla na Zlatiboru i nisu uspeli da se vide. Ipak, spremio joj je iznenađenje. "On mi kaže da odem u hram Svetog Save u petak u pet sati, da će tu biti njegova sestra i da hoće da mi pošalje poklon. Ja odem u hram Svetog Save i vidim njegovu sestru s cvetom i poklonom i kad mi je dala poklon, ja sam počela da plačem, ali sam se vratila u Barselonu, a da nisam upoznala Andriju."

Međutim, ostali su u stalnom kontaktu i konačno ga je pozvala u Barselonu.

"Kad sam ga dočekala na aerodromu, zagrlili smo se i osetila sam mnogo lepu energiju. Pitala sam se šta mi se dešava. Bili smo zajedno 20 dana u Barseloni, ali kad je trebalo da se vrati kući - drama. On plače, ja plačem, ali nema druge opcije. Tri-četiri meseca nismo mogli da se vidimo, samo preko poruke i preko video poziva i bilo je malo teško."

spankinja pravi lepinju s kajmakom 2-min.jpg
Youtube / RTS 

Posle nekoliko meseci, Laija je svoj rođendan došla u Srbiju. Upravo tada su bili na Zlatiboru i tu je prvi put probala komplet lepinju. "Dan pre nego što je trebalo da se vratim u Barselonu, bili smo u Smederevskoj Palanci i bila sam očajna što tamo nema komplet lepinje i tada sam shvatila da obožavam komplet lepinju, volim Srbiju, obožavam da spremam hranu, tu mi je Andrija i tako smo sada tu - Smederevska Palanka i komplet lepinja", zaključila je lepa Laija koja je započela i ugostiteljski biznis - našla i ljubav i poslovni uspeh u Srbiji.

BONUS VIDEO:

KARAVAN MAJKE I SNAJKE POSETIO ZLATIBOR: Raša pripremio specijalitet ovog mesta KOMPLET LEPINJA ODUŠEVILA  Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / J. G. / RTS