Kada je Jelena Lenka Dunđerski je tragično preminula, na svoj 25 rođendan, počele su razne glasine o smrti mlade lepotice. Pričalo se da se ubila zbog nesrećne ljubavi, pa čak i da je uzrok smrti bila sepsa nakon neuspešnog abortusa. Govorilo se i da se otrovala, jer nije htela da se uda za namenjenog joj mladoženju.

Porodica je saopštila da je Lenka umrla od tifusne groznice, a romantičari vole da veruju da srce nije izdržalo što se Laza Kostić oženio Julijanom Palanačkom.

Trideset godina stariji pesnik odlučio se na ovaj korak mada je u srcu gajio veliku ljubav i strast prema mladoj Lenki. Emocije su ga razdirale, ali kao prijatelj porodice Dunđerski i častan čovek, bio je svestan razlike u godinama i nemogućnosti njihove veze.

lenka dundjerski laza kostic-min.jpg
Youtube / Vision Team d.o.o. 

Lenka ga je očarala lepotom, šarmom i mladošću, a ona je mnogo godina pre nego što je upoznala Lazu, slušala priče o njemu i čitala njegovu poeziju. Zaljubila se čim ga je upoznala.

Sve prosce koji su tražili ruku lepotice iz dobre i bogate kuće, ona je odbila. Nadala se bračnoj ponudi samog Laze, a on je pokušao da sve reši tako što je predložio da se ona uda za Nikolu Teslu, njegovog dobrog prijatelja. Ovaj pokušaj je doživeo krah - ni Tesla ni Lenka nisu želeli tako nešto.

lenka dundjerski laza kostic 3-min.jpg
Youtube / Vision Team d.o.o. 

Emocije je pesnik prvi put najavio u pesmi "Gospođici L.D". Kada je do njega stigla vest o Lenkinoj smrti, napisao je "Santa Maria della Salute". Od tog 25. novembra 1895. godine u Beču, u njegovom srcu je zauvek ostao trag nesrećne ljubavi.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO: 

Vojin Ćetković izjavljuje saučešće Kurir televizija