Većina ljudi svesna je da su određena ponašanja i navike štetni za njih, ali im ne polazi za rukom da ih tako lako iskorene. Zbog toga je važno odrediti određene principe kojima ćemo težiti na putu ka odvikavanju od loših navika.

Pre svega, savetuje se da "isključite mozak". Ukoliko ste doneli odluku da prestanete da pijete alkohol, ili da kupujete stvari koje vam nisu neophodne, morate to raditi bez mnogo razmišljanja i "po svaku cenu", ne smete sebi da ostavite prostor da smislite zašto bi trebalo lošu naviku da izvedete "samo još ovaj put".

Zatim, po završetku dana detaljno razmislite o onome što ste tog dana postigli u procesu odvikavanja od loših navika, ili to čak i zapišite. To će vam omogućiti da detaljnije sagledate šta vas sputava na tom putu. Moguće je da vam odvikavanje od loših navika teško pada u određeno doba dana ili na određenim mestima, na primer, ne možete da se suzdržite od konzumiranja cigareta i alkohola kad ste u noćnom provodu sa društvom. Kada otkrijete obrasce svog ponašanja lakše ćete postići uspeh.

I na kraju - alternative i nagrade. Važno je da pronađete alternative određenim lošim navikama, kao i da uspostavite sistem nagrađivanja sitnicama koje su vama značajne, svaki put kada ispoštujete svoju odluku da ne pribegnete lošoj navici koje želite da se rešite. Recimo, ukoliko ste pušač i ne želite da se odreknete nikotina, alternativa može biti prelazak na bezdimnu alternativu pušenju cigareta, kao što je na primer IQOS*, koji zagreva, a ne sagoreva duvan, pa samim tim ne stvara duvanski dim, već paru.

*Iqos nije proizvod bez rizika jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.