Maj je rezervisan za mature i mnoge devojke su u nedoumici kakvu odeću odabrati za ovaj važan dan. U kojim odevnim komadima svakako neće pogrešiti za portal "Lepa&Srećna" govorila je poznata modna dizajnerka Maja Krsmanović.

 "Najvažnije je da u skladu sa svojom konstitucijom, oblikom glave, crtama lica, tenom i ostalim fizičkim karakteristikama biraju adekvatnu odeću za maturu. Često se dešava da devojke nižeg rasta, iako su vitke, izaberu dugu haljinu i visoke potpetice, misleći da će ih one 'izvući', što je ogromna greška. Za njih je uvek bolji izbor kratka haljina ili eventualno midi dužina. I naravno, visoka potpetica dolazi u obzir. Visoke, zgodne devojke mogu izabrati i dugu i kratku haljinu. Neće pogrešiti sigurno", kaže nam dizajnerka.

Maja Krsmanović, poznata modna dizajnerka se definitivno izdvaja svojim specifičnim kreacijama

"Punije devojke ukoliko su visoke, mogu bez problema izneti na veoma dobar način dugu haljinu, s tim što moraju da paze na formu modela haljine, kako bi istakle atribute, a pokrile delove gde smatraju da imaju viška.

Punije devojke ukoliko su niskor rasta, najbolje je da izaberu dužinu do kolena ili ispod kolena. Naravno i one treba da paze na formu modela. 

Nisam za to da za veliku maturu i apsolventsko veče devojke nose zvonaste kratke ili midi dužine haljina. Previše kratke, a zvonaste odaju utisak neozbiljnosti, dok midi dužine, a zvonaste, deluju tetkasto. Naglašavam, ovo se odnosi na pun krug ili pola punog kruga zvonastih haljina. Pogotovo ako su floralni, zivotinjski i njima slicni dezeni u pitanju. Jednobojne, u zavisnosti od forme gornjeg dela, mogu imati prođu. Duge zvonaste ili kako ih ja zovem 'princess' forme haljina su uvek dobar izbor za mature. Naravno, haljine nisu jedini odevni predmet, izbor mogu da budu i pantalone ili suknje sa sakoom, bolerom, uz bluzu ili korset", rekla nam je dizajnerka i istakla da je jako važno imati meru.

Haljine za maturu
Predrag Novaković 

"Nikako ne preterivati u previše provokativnim kombinacijama koje više otkrivaju, nego što pokrivaju. Što se nakita tiče uvek sam za diskretan, osim ukoliko haljina nije jednostavnije forme, onda naravno da može i upadljiviji nakit"

Većina devojaka bira glamurozne haljine, visoke potpetice i luksuzan nakit. Da li je to i vaša preporuka za dobar stajling ili je bolje "igrati na kartu iznenađenja" i nositi odeću koja nije očekivana?

 "Moja preporuka kao umetnika ekcentrika je uvek 'igrajte na kartu iznenađenja'. Ako neka devojka pripada Gotik subkulturi očekivano je da bude u crnoj haljini ili suknji od materijala poput pliša, čipke, tila, kompleksne forme. Sa korsetom, bolerom, zvonastim ili rukavima balon oblika.. Ili ukoliko nema rukave, onda rukavice kratke ili duge od pliša ili čipke. Naravno da nije nužno da bude crna boja, ali uglavnom se sve vrti oko nje. Od obuće ogromne platforme sa visokom debelom štiklom. 'Vamp' šminka i uglavnom puštena kosa.

Patike su odavno pronašle svoje mesto i uz elegantna izdanja, da li su dobrodošle na maturi?

"Već neko vreme je trend da se uz svečane odevne kombinacije nose patike. U početku sam bila protiv toga. U zavisnosti od modela patika, mogu se fino uklopiti uz neka muška odela, a što se tiče ženskog dela populacije, nekako i dalje nisam pristalica patika za matiuru. Bolje baletanke, makar kada govorimo o maloj maturi."

 Haljine sa izrezima na bokovima i dubokim šlicevima su obeležile sezonu za nama, nose li se i sada?

"Haljine sa dubokim izrezima na bokovima i duboki šlicevi su već par godina u trendu kada su mature u pitanju. Opet je to uticaj estrade i generalno javnih ličnosti. Što stranih, što naših. Nisam protivnik, samo ukoliko je donji deo provokativan, onda gornji treba da bude sveden, ili da forma gornjeg dela haljine bude takva da haljina deluje romantičnije, nežnije, što će odavati utisak da haljina nije toliko “napadna”.

 Šta je ono što devojke treba da izbegavaju na maturi? 

"Previše šljokica, perli, cirkona i raznih materijala koji izrazito sijaju. Ako se ipak odluče za haljinu koja je od nekog od navedenih materijala, onda treba da izbegavaju šminku koja će da šljasti, frizuru ukrašenu raznim šljokicama, nokte ali i da u potpunosti izbegavaju nakit, eventualno neke diskretne jednostavne minđuše da izaberu", kaže Maja.

Haljine koje potpisuje Maja Krsmanović pogledajte u galeriji pred vama.

Bojana Krsmanović Maja Krsmanović haljine za maturu

Izvor: Lepa&Srećna