NE KORISTITI ŠMINKU KOJOJ JE ISTEKAO ROK: Opasnosti su brojne, neke mogu da ostave i ozbiljne posledice

Za većinu stvari gledamo rok trajanja, a nekako se šminka provuče da je koristimo duže nego što je to dozvoljeno.

Screenshot / Youtube / SMLx0

Korišćenje šminke kojoj je prošao rok trajanja može da bude prilično štetno. Pored toga što može da ostavi mrlje po licu, može da prouzrokuje i veće probleme, u vidu: konjuktivitisa, akni, alergija i osipa.

Ipak, ponekad je teško utvrditi rok do kada je šminka dozvoljena za nanošenje, jer na pakovanju nije naveden konkretan datum, već broj meseci koji teče od otvaranja. Na primer, ako na senci sa strane piše 18M, to bi značilo da je senka u roku narednih 18 meseci od kada smo je prvi put otvorili.

Ukoliko puderu istekne rok trajanja, a datum vam se izbrisao, to ćete najlakše primetiti tako što će se neki njegovi sastojci odvojiti. Ako se odvoji ulje one će “ispraljati” vašu kožu, napuniti pore pokvarenim sastojcima i uništiti vaš ten. Ukoliko mu je istekao rok trajanja, bacite ga, a onaj koji koristite redovno protresite pre upotrebe kako bi se svi sastojci povezali.

Bronzeri, rumenila, i puderi u kamenu najdugotrajniji su, jer se uz adekvatno čuvanje mogu koristiti i do dve godine. Sa druge strane, olovka za oči i maskara podložne su propadanju, pa je preporučljivo da se zbog osetljivosti regije na koju se nanose menjaju na svakih tri do šest meseci.

Izvor: Lepa&Srećna