Opadanje kose je za većinu šok, naročito kad do toga dođe prvi put. Pre nego što počnete da paničite i kupujte sve što vam preporučuju razne reklame, treba proveriti zašto je do toga uopšte došlo.

Opadanje kose može biti reaktivno i progresivno, a upravo vrsta i uzrok opadanja od velikog su značaja pri izboru tretmana koji treba primeniti.

Reaktivno opadanje kose je poznato pod latinskim nazivom telogen effluvium, a zapravo znači da je broj vlasi koji inače opada normalno i svakodnevno sada - zbog nekog stanja u organizmu - drastično povećan. Ono počinje iznenada i prolaznog je karaktera.

Progresivno opadanje kose izazivaju drugačiji faktori - hormonalne promene, genetika, starenje.

opadanje kose 3.jpg
Shutterstock  

Svaka folikula, odnosno vlas kose, prolazi kroz tri faze - aktivnu, tranzicionu i fazu odmora koja se naziva telogena. Kad dođe do reaktivnog opadanja, mnogo više dlaka naglo uđe u telogenu fazu. Umesto da ih opadne stotinak dnevno, koliko je normalno i uobičajeno, ovaj broj se trostruko poveća.

Do reaktivnog opadanja kose može da dovede stres, rapidno gubljenje kilograma, kao i manjak vitamina i minerala. Problemi u radu štitne žlezde, takođe, mogu biti razlog, ali i operacija, trudnoća i povišena telesna temperatura.

Važno je znati da telogen affluvium ne nastaje odmah posle nekog stresnog događaja za organizam, već da do opadanja kose može doći i do 6 pa i 12 meseci kasnije.

Zašto opada kosa i šta pomaže
Shutterstock  

Progresivno opadanje kose je postepeno i proređivanje se zapaža tek tokom dužeg perioda. Ovo je tipičan simptom androgenetske alopecije - muške ili ženske ćelavosti. Ovo je nasledno stanje, a može se javiti u vidu zalizaka ili ćelavljenja na temenu. Kod žena je najčešće posle menopauze.

I u jednom i u drugom slučaju se, pre svega, preporučuje uravnotežena ishrana kao i smanjenje stresa i uvođenje zdravih navika. U menopauzi se može usporiti gubitak kose eventualnim hormonskim terapijama koje treba uzimati prema dogovoru s lekarom. Takođe, doktor može da posavetuje i preparate za spoljnu primenu, najčešće one sa minoksidilom.

Pročitajte i koje je najbolje ulje za rast kose.

BONUS VIDEO:

Mašna u kosi Tiktok/amberrosepeakehair

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.