Svaki tip kose je priča za sebe i negujemo je onako kako nam deluje da najbolje odgovara tipu vlasi. Ali, kada s godinama kosa počne da gubi pigment i postaje seda, morate se pridržavati određenih pravila kako bi i dalje izgledala sjajno.

"Seda dlaka je takoreći prazna, šuplja iznutra, ali je i deblja i samim tim ne "hvata" lepo nove pigmente. Mi u sedu dlaku moramo da ubacimo pigment, kako bismo promenili boju, dok to kod prirodne i "mlađe" kose nije slučaj, jer unutra postoji već pigment, koji mi samo menjamo sa farbom. Zato je i samo farbanje duže. Kada farbate prirodnu i mladu dlaku, onda farbanje, i samo držanje farbe na glavi, traje od 35-45 minuta, dok farbanje sede kose može trajati i do 1 sat", objašnjava frizer Branislav Relić za Najženu.

Takođe, ako želite da farbate sedu kosu, bolje je da je pre toga operete, za razliku od farbanja prirodne kose koja bolje upija boju kada je masna.

Što se tiče pranja i negovanja sede kose kod kuće, tu nema nikakvih posebnih izmena, jer ne postoje posebni preparati za negu sede kose. Ipak, da bi izgledala lepše, a vi izbegli izgled zapuštene starice, potrebno je da date sve od sebe da te sede nijanse izgledaju uredno i atraktivno.

"Ako žena pušta sedu kosu, onda može i da koristi takozvani "ljubičasti šampon", kako bi ujednačila sedenje i zamaskirala žutilo, jer se dešava da nekada sede "vuku" žućkasti podton", savetuje frizer.

Relić ne savetuje ženama sa sedom kosom farbanje u crveno i druge esktremne nijanse, jer ih dlaka ne prima kako treba, a preporučuje moderne svetlije nijanse sede u formi pramenova ili balajaža.

Na taj nalčin ne morate nekoliko meseci da brinete o izrastku, jer se neće odmah primećivati.

Pročitajte i kada je seda kosa znak zdravstvenih problema.

Tekst: Ona/Lepa&srećna/B.S.

BONUS VIDEO

FRIZURA BOB ZA TANKU KOSU Instagram/pollyvsayer