Čaj od nane uglavnom svi pijemo kada se razbolimo ili smo prehlađeni, ali mnoge dame ne znaju da ga mogu iskoristiti i u službi lepote. Nana je još od davnina poznata kao veoma korisna za celokupno zdravlje, a naše bake su je nekada koristile za ispiranje kose. Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo barem nekoliko puta mesečno kosu da isperete čajem od nane.

Smanjuje perut

Čaj od nane ima snažno antiinflamatorno dejstvo, deluje tako što umiruje kožu glave i sprečava njenu iritaciju i upalu. Prema naučnicima, ovo je korisno ne samo za prevenciju peruti, već i za ublažavanje simptoma psorijaze. Takođe, antiseptički sastojci u čaju uklanjaju mrtve ćelije kože i nečistoće koje mogu da blokiraju folikuje dlake, sprečavajući njihovo začepljenje i omogućavajući vlasima da ponovo rastu.

Čaj od nane protiv nadutosti
Screenshot / Youtube / Barnali's Kitchen 

Sprečava da se kosa masti

Jedinjenja koja se nalaze u čaju od nane mogu da unesu ravnotežu u pH nivoe kože glave, normalizujući proizvodnju ulja. Ovo je korisno za ljude sa masnom kosom, kao i za one sa nešto suvljom: za prvu kategoriju, čaj deluje tako što reguliše proizvodnju ulja i sprečava nakupljanje viška sebuma na koži glave, dok za drugu kategoriju ljudi čaj deluje tako što hrani i hidrira kosu, neutralizuje suvoću i sprečava nastanak peruti.

Kosi pruža svežinu i lep miris

Bez obzira na to da li volite ukus nane, morate da priznate da ona veoma lepo miriše. Ako ispirate kosu čajem od nane, ona će mirisati na svežinu i čistoću.

Čaj od nane za kosu
Profimedia 

Kako da koristite čaj od nane za ispiranje kose?

Koristite 2 do 4 kesice čaja od nane, ili 2 kašike sušenih listova nane. Prokuvajte dve šolje vode, pa prelijte nanu. Ostavite da odstoji oko pola sata kako bi dobila na jačini. Operite kosu šamponom, isperite šampon, pa nanesite čaj od nane na kosu. Možete polivati kosu ili sipati čaj u bočicu sa raspršivačem i prskati. Utrljajte prstima čaj u kosu, a nakon toga je ne morate ispirati. Prosušite je nežno peškirom, pa fenom.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Kakao umesto šampona tiktok/__ria9__