Američka akademija za dermatologiju kaže da se protiv znakova starenja možete boriti zdravom ishranom, dovoljnom hidratacijom, dobrim navikama spavanja i doslednom rutinom nege kože, koja bi trebalo da uključuje svakodnevno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom i hidratantne kreme. Međutim, neki stručnjaci kažu da postoji još jedan način na koji možete sprečiti starenje kože: piti određene vrste vina u umerenim količinama.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, konzumiranje previše alkohola povezano je sa visokim krvnim pritiskom, srčanim oboljenjima, moždanim udarom, oboljenjem jetre, problemima mentalnog zdravlja i oslabljenim imunološkim sistemom. Međutim, postoji jedna vrsta vina koja može pružiti velike koristi za kožu, bez rizika, kaže nova studija, a reč je o dealkoholizovanom muskatnom vinu.

Stručnjaci su naveli pet ključnih prednosti koje ono ima za kožu.

1. Vino ima antiinflamatorna svojstva

Umerene količine vina mogu imati antiinflamatorni efekat na telo, što se može prevesti u manje kožnih poremećaja zasnovanih na upali kao što su rozacea ili hronični dermatitis. Stručnjaci dodaju da je ovaj napitak prepun antioksidansa poput flavonoida, resveratrola i tanina.

"Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu koji mogu oštetiti ćelije kože i doprineti znacima starenja", navode za strane medije i dodaju da je ključ u umerenosti. 

Prema studiji iz jula 2023. koju je objavilo Američko društvo za ishranu, ispijanje dve čaše dealkoholizovanog muskatnog vina svakog dana može doneti mnoge blagodeti za kožu. 

Istraživači su merili stanje kože, uključujući markere upale i oksidativnog stresa pre i posle studije, i zaključili da je koža ispitanika pokazala znake manje upale na kraju perioda od šest nedelja.

Vino usporava starenje kože
Shutterstock  

2. Može održavati vašu kožu hidriranom

Studija je takođe otkrila da su nakon šest nedelja ispijanja dve čaše ovog dealkoholizovanog crnog vina ispitanici iskusili smanjenje gubitka vode na površini kože. Ovo je dovelo do manje vidljive stare kože, jer hidratacija stvara važnu barijeru koja štiti slojeve kože od oštećenja, napisali su autori studije.

Ovo je jedan od načina na koji se alkoholna vina i dealkoholizovana vina razlikuju. Dok dealkoholizovana vina podstiču hidrataciju kože, poznato je da alkoholna pića dehidriraju telo, uključujući kožu - što potencijalno dovodi do suvoće, tamnije pigmentacije, bora i opuštenosti.

3. Može poboljšati vašu cirkulaciju

Drugi način na koji ispijanje malih količina vina ili vina bez alkohola može biti od koristi vašoj koži je poboljšanje cirkulacije. Loša cirkulacija može pogoršati određene probleme kože, uključujući promenu boje kože, bore i akne.

"Vino, posebno crno vino, može pomoći u širenju krvnih sudova, što pojačava cirkulaciju krvi u koži. Poboljšana cirkulacija daje koži veću količinu kiseonika i hranljivih materija, podstičući zdrav sjaj", kažu stručnjaci.

Žena, šminka
Shutterstock  

4. Može pomoći u podmlađivanju ćelija

Vaše stare ćelije kože neprestano odumiru da bi napravile mesto za nove, zdravije ćelije, koje se pojavljuju ispod. Crno vino može vam pomoći da zadržite mladalački izgled vaše kože promovišući ovaj ciklus ćelijske regeneracije.

"Resveratrol ne samo da deluje kao antioksidant i antiinflamatorno sredstvo, već i stimuliše ćelijske proteine poznate kao sirtuini. Sirtuini su uključeni u proces ćelijskog podmlađivanja i mogu pomoći da se poprave oštećene ćelije kože, čineći da vaša koža izgleda svežije i mlađe", kažu dermatolozi. 

5. Pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena

Antioksidansi u vinu takođe mogu da podrže proizvodnju kolagena i elastina - dva proteina koja su ključna za održavanje vaše kože čvrstom i mladom.

"Ovi proteini su neophodni za održavanje elastičnosti kože i sprečavanje bora", objašnjava dermatolog i na kraju dodaje:

"Uvek pijte odgovorno i zapamtite da je održavanje uravnotežene ishrane, redovno vežbanje i dosledna rutina nege kože takođe od suštinskog značaja za zdravlje kože."

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Greške koje čine da lice izgleda starije TikTok/isabelle.lux