Kako starite, vaša koža se menja. Ne samo da postaje tanja, već i sklonija finim linijama i borama, oštećenjima od sunca, nepravilnoj pigmentaciji i još mnogo čemu. Budući da je broj preparata za negu koji se nude na tržištu sve veći, teško je znati koji sastojci su vredni vaše investicije. Zbog toga su stručnjaci rešili ovu nedoumicu i otkrili koje proizvode za negu zapravo treba da koristite ako imate više od 50 godina, kako bi vam koža bila blistava i dok starite.

1. Retinoidi i bakučiol

Stručnjaci kažu da su retinoidi ključni sastojak koji treba tražiti u proizvodima za negu kože ako ste stariji od 50 godina.

"Retinoidi su derivati vitamina A koji mogu uticati na ekspresiju gena, što ih čini veoma moćnim sastojkom za obnovu ćelija kože, smanjenje začepljenih pora, povećanje proizvodnje kolagena i smanjenje promene boje kože", objašnjava dermatološkinja Hedli King za strane medije.

Robert Švarc, estetski hirurg, dodao je da je bakučiol jedan od najmoćnijih sastojaka protiv starenja na tržištu.

"Pokazalo se da bakučiol ima slične efekte protiv starenja, borbe protiv bora i izgradnje kolagena bez mnogih neželjenih efekata retinoida", objasnio je.

2. SPF 30+

Bet Goldštajn, hirurg u Centralnom dermatološkom centru u Čapel Hilu, u Severnoj Karolini, kaže da svaka rutina nege kože, posebno posle 50. godine, zavisi od adekvatne zaštite od sunca.

"Glavni sastojak za sprečavanje starenja je krema za sunčanje. Ako nemate program zaštite od sunca sa odličnom kremom za sunčanje širokog spektra, onda zaboravite antioksidante i slično", navela je ona.

Reka Sing, estetski dermatolog, slaže se da je zaštita od sunca neophodna. Ona preporučuje da svaki dan nanosite zaštitni faktor 30 ili više, i da birate kreme za sunčanje koje sadrže cink oksid i titanijum dioksid, jer su one efikasnije u blokiranju UV zraka.

3. Hijaluronska kiselina

"Hijaluronska kiselina pomaže da koža ostane hidrirana i da dobije vlažnost i punoću. Obratite pažnju na hijaluronsku kiselinu u hidratantnim kremama i serumima", objasnila je Reka Sing.

Žena, nega, koža, lice
Shutterstock  

4. Zeleni čaj

"Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije kože i ubrzati proces starenja. Obratite pažnju na antioksidanse kao što su ekstrakt zelenog čaja, resveratrol, vitamin C, vitamin E, ferulna kiselina i koenzim K10 u proizvodima za negu kože", navela je dermatološkinja Sing.

Sa njom se slaže i hirurg Robert Švarc.

"Zeleni čaj pomaže u smirivanju iritacije i umiruje crvenilo, što ga čini odličnim sastojkom za proizvode ispod očiju", kaže on, napominjući da je i ovo prirodni sastojak na biljnoj bazi.

5. Peptidi

"Peptidi su lanci aminokiselina koji mogu pomoći u stimulaciji proizvodnje kolagena kao i u zarastanju kože. Oni su odličan izbor za smanjenje bora, posvetljivanje tamnih mrlja i poboljšanje ukupne teksture kože", kaže Reka Sing.

6. Vitamin C

Vitamin C je još jedan ključni antioksidans za kojim vaša koža žudi nakon 50. godine. Robert Švarc preporučuje da potražite proizvode koji uključuju kakadu šljivu, voće poreklom iz Australije koje ima najveću zabeleženu koncentraciju vitamina C i može delovati kao moćno sredstvo protiv starenja.

"Kakadu šljiva je prirodni izvor vitamina C, dugo korišćen zbog svojih lekovitih svojstava i moćnih antioksidanata, jer sadrži do 55 puta više vitamina C nego u pomorandžama. Pomaže u neutralisanju i borbi protiv slobodnih radikala, dok koži daje prelep, svetao sjaj", objasnio je on.

Žena, nega, koža, lice
Shutterstock  

7. Hidratantna ulja

Ključ za održavanje gipke kože dok starite je da je uvek hidrirate. Švarc preporučuje ulja na biljnoj bazi koja će vam pomoći da vratite vašu prirodnu elastičnost i mladalački izgled.

"Ulja poput ulja semena šipka i suncokretovog ulja pomoći će da se hidrira i omekša koža, što je od suštinskog značaja dok starimo, jer koža koja stari prirodno gubi vlagu", naveo je.

8. Glikolna kiselina i druge alfa hidroksi kiseline (AHA kiseline)

Stručnjaci za kožu takođe preporučuju glikolnu kiselinu i druge alfa hidroksi kiseline (AHA) osobama starijim od 50 godina.

"AHA kiseline pomažu u rastvaranju veza koje drže mrtve ćelije kože na površini kože. Glikolna kiselina i druge AHA kiseline su efikasne u smanjenju oštećenja od sunca i tamnih mrlja, povećavajući promet ćelija i stimulišući proizvodnju kolagena kako bi se poboljšao ton i tekstura kože", objasnila je Hedli King.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Krema sa SPF-om Tiktok/@tashliciousa