Barbika je ponovo popularna lutka, a film koji zapravo promoviše unutrašnju lepotu podstakao je nove, neprirodne standarde izgleda.

Plastična lutkica koja je izmišljena 1950. godine ponovo nameće standarde za izgled, a TikTok je rasplamsao kao požar širenje trenda #barbibotoks.

Ovaj kozmetički tretman uključuje injekcije toksina botulinuma u mišić trapezijus što, kao rezultat, ima momentalno opuštanje ramena.

Barbi dijeta zaludela svet
Profimedia 

Zašto je to važno? Zato što se, verovali ili ne, tako dobija efekat vizuelno izduženog vrata, onakvog kakav ima popularna Barbika.

Botoks se, inače, već duže vreme koristi za injekcije u trapezijus, ali su razlozi bili medicinske, a ne estetske prirode. "Uglavnom se praktikuje u neurologiji, radi oslobađanja od bola ili kod ortopedskih problema", kaže dr Danilo Del Kampo, dermatolog iz Čikaga.

"Sad je sve više pacijentkinja koje žele da postignu Barbikin izgled, a za sve su zaslužne društvene mreže. U principu, ovaj tretman je bezbedan, ali su efekti ipak prilično suptilni", kaže dr Del Kampo.

Tekst: Lepa&Srećna