U odnosu na tretman farbanja kose, preliv je mnogo nežniji i neće naneti štetu vašim vlasima. Iako mnogi veruju da se preliv koristi isključivo za dobijanje plavih nijansi, ta činjenica je pogrešna jer ih podjednako mogu koristiti i crvenokose dame, kao i brinete.

Zahvaljujući prelivu za kosu možete pojačati određene tonove, ali i neutralisati neželjene. Toner možete koristiti i na kosi koja nije farbana, a u svim slučajevima preliv će otprilike trajati od dve do 6 nedelja, u zavisnosti od jačine boje.

Prvi i najvažniji korak, pre nego što napravite sam preliv, jeste da utvrdite kakav efekat želite da postignete i, samim tim, koju farbu je potrebno da koristite. Ako imate svetlu boju kose, i na njoj preovladavaju žućkasti tonovi, poništićete ih violet, sivim ili plavim prelivom. Koristite paletu boja, koju ćete pronaći na internetu, gde ćete dobiti tačne upute koje boje se koriste za neutralisanje. Tako ćete najbolje utvrditi koje se boje uklapaju, odnosno kako da tačno dobijete željene tonove.

Kosa, farbanje kose
Shutterstock  

Kosu je potrebno pre samog tretmana temeljno oprati, a zatim peškirom pokupiti sav višak vode. Neka kosa ne bude mokra, već vlažna.

U posudu koju ste namenili za pravljenje preliva sipajte 100 ml regeneratora za ošećenu kosu. Zatim dodajte nekoliko kapi farbe po vašem izboru. Nakon toga, smesu je potrebno dobro promešati kako bi se sastojci sjedinili. Preliv za kosu koji ste dobili nanesite ravnomerno na celu dužinu, koristeći četkicu za farbanje, piše portal "Sve o kosi".

Biće potrebno oko 20 minuta dok se ne postigne željeni efekat. Obavezno pratite kako se kosa ponaša. Na kraju operite kosu i osušite je.

Senf maska za kosu
Shutterstock  

Ljubičasti preliv stavljate kada želite da postignete efekat suprotan od žutog. Za crvene i narandžaste tonove, koristićete plavkasti ili zelenkasti preliv.

Na isti način kao što je slučaj sa svim prelivima za kosu, pravi se i preliv za sedu kosu. U slučaju sede kose, potrebno je koristiti plavkaste, violet i pepeljaste nijanse. Da biste postigli željeni intenzitet napravite preliv koristeći samo farbu u kombinaciji sa regeneratorom, ili za jači efekat upotrebite i hidrogen.

Kako bi vam se boja što sporije ispirala, važno je da izbegavate često pranje kose. Najbolje bi bilo da ne perete kosu više od dva puta nedeljno, kako bi boja ostala postojanija.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Skandinavski pramenovi Tiktok/elblakee