Estetski hirurzi i dermatolozi se slažu u jednom - sunce je najveći "neprijatelj" naše kože i neoprezno izlaganje dovodi do prevremenog starenja.

Hiperpigmentacija, bore i suvoća kože, kao i gubitak kolagena neželjene su posledice dejstva sunčevih zraka, a mogu se sprečiti vrlo jednostavno.

Neophodno je da koristite kremu sa zaštitnim faktorom - popularni naziv u poslednje vreme je samo SPF (skraćeno od engleskog Sun Protection Factor). Dermatolozi preporučuju da je mažete svakog dana, čak i ako je vreme oblačno budući da određena količina sunčevih zraka dopire i kroz oblake i može da utiče na kožu.

Potrebno je da se namaže i dovoljna količina kreme sa SPF. Za lice i vrat istisnite oko pola kafene kašičice i dobro utrljajte, pa sačekajte da se osuši. Ne propustite da namažete i očne kapke, kao i ušne školjke, a za usne možete koristiti i specijalne proizvode sa zaštitnim faktorom.

Koji je rok trajanja kreme sa faktorom zaštite od sunca
LepaiSrecna 

Međutim, krema sa SPF gubi svoju efikasnost posle izvesnog vremena. Proverite uputstvo na kutiji preparata koji ste kupili, a čim je otvorite, na bočici označite datum otvaranja. Šest meseci posle toga, filteri više neće pružati odgovarajuću zaštitu.

Budite oprezni i u pogledu uslova pod kojima čuvate kremu ili mleko - ne treba da stoje na visokim temperaturama niti da budu izložene suncu.

Najčešće se vreme trajanja kreme sa zaštitnim faktorom označava crtežom kutije sa otvorenim poklopcem i brojem uz slovo "M". Taj broj označava koliko meseci posle otvaranja proizvod ostaje pogodan za upotrebu - na primer, "6M" znači - šest meseci. Nakon isteka tog roka, preparat više neće pružati navedenu zaštitu, a može se dogoditi i da izazove iritacije na koži.

BONUS VIDEO

Krema za sunce TikTok/vicky.derosa

Tekst: Lepa&Srećna