Pravilno disanje ima veliki uticaj na kompletno zdravlje, a mnogi ne znaju da utiče i na lep oblik lica. To se, pre svega odnosi, na podvaljak i usne, koji zavise od položaja jezika.

Kad neko diše na usta, to ima pravi "domino" efekat na čitav facijalni sistem. Jagodice polako "padaju", donja vilica se povlači, pa je usna uvučena, a gorna usna "izlazi" iz linije profila.Prerano se stvara podvaljak, čak i ako osoba nije gojazna.

Pravilan položaj jezika može da se ostvari samo ako su usta zatvorena, a to znači i da se disanje vrši kroz nos. A kako treba držati jezik?

podvaljak.jpg
Shutterstock  

Vrh jezika treba da bude oslonjen na gornje nepce, nekoliko milimetara iza prednjih zuba. Zubi treba da se ovlaš dodiruju, a taj dodir se naziva "ugriz leptira". Čitav jezik treba da bude uz gornje nepce.

Disanje na usta izaziva deformisanje lica, ali i druge zdravstvene probleme. Zbog sušenja sluzokože usta, javlja se neprijatan zadah. Suvi zubi su, takođe, podložniji razvoju karijesa. Čitavo lice postaje izduženo, donja vilica se povlači, brada ostaje vrlo sitna. Pogledajte i sami do kakvih deformacija dolazi.

Lekari upozoravaju da je promena ove navike veoma važna za decu, ali da nikad nije kasno da se počne sa vežbama disanja na nos. Kod mnogih ljudi je dovoljno da samo obrate pažnju na to kako dišu. Oni koji imaju fiziološke prepreke u nosu ili ustima, treba da posete lekara i provere šta se može učiniti da se prepreke otklone.

Tekst: Lepa&Srećna