Sa ranim znacima menopauze koji se najpre primete na koži, godišnje se suoči oko 25 miliona žena, a istraživanja pokazuju da
će do kraja 2025. oko 1,2 milijarde njih biti u razdoblju postmenopauze. Ipak, od samog ulaska u taj period, kao i od znakova starenja, čak polovini žena mnogo teže pada ideja o otvorenom razgovoru s partnerom i porodicom na temu perimeno-pauze i postmenopauze, i onoga što sa sobom nose.

Perimenopauza i menopauza

Perimenopauza je period koji prethodi menopauzi, kada počinju da se pojavljuju prvi simptomi koji mogu nastati čak i 10 godina pre poslednje menstruacije. Nivo estrogena u organizmu opada ali nejednako, ciklusi su neredovni i nepravilni, javljaju se valunzi, promene raspoloženja, problemi sa spavanjem i kožom.

Menopauza počinje postepeno, a jedan od najznačajnijih simptoma jeste neredovan menstrualni ciklus. Kod 90 posto žena to se dešava u toku četiri godine pre početka menopauze. Promene koje koža i sluzokoža trpe u menopauzi takođe su povezane s padom nivoa estrogena, pošto sadrže receptore za ovaj hormon. Kako se u toku menopauze u telu ne stvara estrogen, javljaju se
efekti nedostatka ovog hormona što utiče na tonus i izgled kože lica.

Svaka žena drugačije doživljava period menopauze. U tom smislu i sama očekivanja žene od narednog životnog perioda imaju
veliku ulogu. Danas se ovo stanje mnogo bolje razume i sve se više priča o njemu. Mnoge žene na ovaj novi period gledaju kao na izvanrednu priliku da naprave neke zdrave promene u svojim životnim navikama.

Nema pauze u menopauzi

Sa ciljem da ohrabri žene da o ovoj temi govore glasno, ali i da podigne svest o značaju podrške porodice, a naročito partnera, brend „Vichy”, jedan od lidera u oblasti nege zrele kože, koji je više od dve decenije podrška ženama, osmislio je snažnu kampanju pod nazivom #MENOPOSITIVITY. Na taj način ističe se koliko je važno da se svaka od njih oseća prijatno i nadahnuto u sop-
stvenoj koži, i poziva sve da podrže žene u toj fazi života. U sklopu kampanje kreirana je i Fejsbuk grupa #NemaPauze u menopauzi, za sve žene u ovom razdoblju života, gde brojne članice dele svoja iskustva, pronalaze savete stručnjaka te su podrška jedne drugima. U novoj kampanji pozivaju vas da posetite najbližu apoteku i zatražite od farmaceuta više saveta o nezi kože u menopauzi, kao i da se ne plašite i ne stidite da govorite o tome.

Jelena Milojkovic mr. ph RS.jpg
Promo 

"Savetujem vam da uživate u životu; da dišete punim plućima i okrenete se sebi i svojim navikama; da promenite životne navike, bavite se fizičkom aktivnošću i svaki dan učinite sebi još lepšim i boljim. Za sve ostalo što vam je potrebno uvek možete doći u apoteku i od farmaceuta dobiti adekvatne savete o nezi, suplementaciji i svemu ostalom što vas brine u vezi s ovim najlepšim životnim dobom", kaže mr. ph Jelena Milojković, koja je deo „Vichy” stručnog tima.

Inovativni Neovadiol

Kao podršku u nezi kože u tom periodu, stručnjaci brenda „Vichy” razvili su inovativni Neovadiol MENO 5 BI serum, koji deluje na bore, preoblikuje konture lica, smanjuje vidljivost staračkih fleka, vraća koži sjaj i nadoknađuje lipide u površinskim slojevima. Posredi je kombinacija vodene i uljane faze, bazirana na dermokozmetički ispitanim aktivnim sastojcima, u optimalnoj koncentraciji za maksimalne rezultate u usporavanju znakova starenja kože i dubinsku hidrataciju u toku dana. Vodena faza je obogaćena proksilanom, ekstraktom semenki sene, vitaminom B3-Cg, glikolnom kiselinom i „Vichy” vulkanskom vodom, dok je uljana faza obogaćena vitaminom E i omega 6-9 masnim kiselinama, koji obezbeđuju prijatan osećaj i gipkost kože nakon nanošenja.

Vichy-Neovadiol-Range-Peri-Post-Day-Cream-Photo-Pack-061-RBV.jpg
Promo 

Dokazana efikasnost posle mesec dana korišćenja

Efikasnost preparata ogleda se u vraćanju izgleda jedre kože, željenih kontura i zdravog sjaja lica, a njegova delotvornost dokazana je i kroz kliničku studiju, u koju je bilo uključeno više od stotinu žena različitih foto-tipova kože i u različitim fazama menopauze. Za samo mesec dana redovne primene Neovadiol MENO 5 BI seruma, nivo lipida u površinskim slojevima kože korisnica porastao je i do 61%* uz 14%** više prirodnog sjaja. Dodatna dermatološka ispitivanja pokazala su i da se za samo dva meseca korišćenja ovog proizvoda bore na licu i dekolteu smanjuju za 12%, koža je do 11% manje opuštena, a staračke pege su i do 22% manje vidljive.

Neovadiol-BG-view2.jpg
Promo 

Kako bi nega kože u menopauzi bila potpuna, sledite „Vichy” protokol: posle nanošenja nekoliko kapi Neovadiol MENO 5 BI seruma za kožu u peri i post menopauzi, nanesite Neovadiol negu za područja oko očiju i usana, koja sada ima poboljšanu formulu, a potom i Neovadiol dnevnu negu.

„Meno Talks”

Brend „Vichy” tradicionalno organizuje otvorene razgovore „MenoTalks” gde se bez ustezanja priča o temi koja je vrlo važna za svaku ženu, a o kojoj se nedovoljno govori. Podrška ženama je neizmerno važna, naročito kada je reč o perimenopauzi i postmenopauzi, i zato vas pozivamo da ih razumete i podržite kada prolaze kroz ovaj životni period. Brend „Vichy” ovom kampanjom šalje podršku svim ženama i poručuje da #NEMAPAUZEUMENOPAUZI. Opuštena i samopouzdana žena imaće slobodu da se izbori za svoje pravo da bude srećna! To je naš zajednički, ženski cilj u vremenu promena. Zdrav stil života, dobre navike i optimistički pristup životu takođe su od velikog značaja! ZDRAVLJE PRE SVEGA. POČNITE OD SVOJE KOŽE. Više o „MenoTalks” na: vichy.rs

IZVANREDNA OTKRIĆA NA PODRUČJU MENOPAUZE

Staša Stanković, dr. sci reproduktivne medicinske genetike na Univezitetu Kembridž, kao novopridružena članica stručnog „Vichy” tima (uz dermatologe, ginekologe, nutricioniste, psihologe...), više od dvadeset godina ima stručan pristup nezi kože u menopauzi. U sklopu saradnje s brendom „Vichy”, na konferenciji „Women’s Weekend” u Rijeci, održanoj od 9. do 11. marta, ona je predstavila projekat svog naučnog tima: jednostavan test kojim žena može predvideti ulazak u menopauzu i tako planirati majčinstvo.

Staša Stanković.jpeg
Promo 

Njen rad na Kembridžu, u kom se fokusirala na istraživanje genetskih uzročnika i bioloških mehanizama reproduktivnog starenja i plodnosti kod žena, doveo je do otkrića više od 300 genetskih biomarkera koji utiču na vreme ulaska u menopauzu.

"Moć ovih informacija je u tome što ih možemo iskoristiti za izradu prvog genetskog testa, koji će iz krvi ili pljuvačke omogućiti predviđanje vremena ulaska u menopauzu i pokazati koliko je koja žena plodna. Smisao je u tome da žena ili devojka već u ranoj mladosti može saznati kada će ući u menopauzu i u skladu s tim planirati majčinstvo", objašnjava Staša Stanković, koja je svoja saznanja podelila sa učesnicama konferencije „Women’s Weekend” u okviru projekta povezivanja i osnaživanja žena.

U pojedinim apotekama i prodavnicama, u okviru promocije proizvoda za negu lica, ako kupite oba proizvoda, dobićete 50% popusta za Neovadiol MENO 5 BI serum. Više informacija o novom Neovadiol MENO 5 BI serumu i celokupnoj Neovadiol liniji proizvoda za zrelu kožu potražite na sajtu Vichy.rs.

*Formula sa lipidima koji nadoknađuju smanjenu količinu sebuma tokom menopauze.

**Kliničko ocenjivanje sprovedeno na 42 žene posle 2 meseca.

Tekst: Promo