Bore oko očiju su prvi znakovi starenja. Pojavljuju se zbog izraza lica, pa se nazivaju mimičnim, a suva koža je sklonija njihovom stvaranju. Bore oko očiju nastaju usled nedostatka vlage i supstanci poput kolagena i hijeluronske kiseline, kada su poremećeni metabolički procesi u ćelijama kože. Ako na vreme ne počnete da se negujete, do 35. godine koža će gotovo izgubiti gipkost, čvrstinu i sjaj.

Otklanjanje bora ispod očiju "narodnim lekovima" ne treba da bude glavna procedura za negu ovog izuzetno zahtevnog područja lica. Ali ponekad se maske i kreme iz domaće radinosti mogu koristiti kao pomoćna nega.

U borbi protiv bora ispod očiju peršun je broj jedan iz prirode jer ne samo da pomaže u podmlađivanju kože, već i tonira i izbeljuje. Izrendajte jedan sirovi krompir pa ga pomešajte sa dve kašike iseckanog peršuna. Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, pa na očišćeno lice nanesite ovu smesu. Držite 20 minuta, pa uklonite pamučnom krpicom bez ispiranja.

Hleb i mleko za bore oko očiju
Youtube/Printscreen/TheMoments 

Sok od aloe vere takođe ublažava bore oko očiju. Pomeša se sa bilo kojim biljnim uljem i nanosi se na područje oko očiju laganim masažnim pokretima. Eterično ulje (breskva, kajsija, badem, ruža itd.) može se koristiti i kao biljno ulje.

Кoža oko očiju pati od nedostatka vlage i ishrane, pa eterično ulje u ovom slučaju deluje kao izvor života za dehidriranu kožu oko očiju. Molekuli esencijalnog ulja su mnogo manji od molekula vode, tako da samo voda može da prodre u najdublje slojeve kože i hidrira ih. U osnovi, eterično ulje se koristi kao komponenta domaćih maski, ili se dodaje u običnu hranljivu kremu.

Hleb i mleko se takođe smatraju veoma efikasnim u borbi protiv bora ispod očiju. Potopite mrvice hleba u mleko i nanesite na kožu oko očiju 15-20 minuta. Takvu masku uklonite pamučnom podlogom.

Izvor: Lepa&Srećna