U početku osećate kako vam oči lagano pulsiraju, a tokom vremena počinjete da primećujete natečene kapke i tamne podočnjake ispod očiju. I baš kada ste pomislili da ništa nije tako delotvorno protiv umora kao nekoliko dana dobrog sna, shvatate da podočnjaci ne prolaze, a sve češće se pojavljuju ružne „kesice“ ispod očiju.

Vreme je za akciju!

Čak i kada prihvatite činjenicu da lice stari, a podočnjaci i natečene oči dodatno doprinose umornom izgledu, ne treba da odustanete od malih i jednostavnih trikova koji će skinuti nekoliko godina s lica. Vreme je za akciju i trenutke koje treba da posvetite sebi, a Lisa vam donosi razne savete kako da uvek izgledate što mlađe i zadovoljnije.

Više sna.

Za izgled očiju nije važno samo dovoljno sna, bitan je i način na koji spavate. „Ako ležite na leđima, stvara se tečnost oko očiju koja je uzrok natečenosti“, upozoravaju doktori i savetuju da spavate na većem uzvišenju jastuka za 5 do 10 cm. Tako će se podstaći cirkulacija u krvnim sudovima koji „hrane“ kožu lica.

Za osveženje.

Čaj u kesicama jednako je dobar i za detoksikaciju tela i za podočnjake. Kada popijete čaj, ne bacajte upotrebljene kesice, nego ih ostavite da prenoće u frižideru. Ujutro ih stavite na oči, ostavite da deluju 5 do 10 minuta i otoci ispod očiju vrlo brzo će nestati.

Brža i lakša nega.

Ako živite brzo poput svake zaposlene žene, ne ostaje vam dovoljno vremena da se na miru posvetite sebi i ličnoj nezi. Za vas su idealni proizvodi sa brzim i višenamenskim dejstvom. Poslednja istraživanja su pokazala da je kofein supstanca koja odlično otklanja tamne kolutove ispod očiju.

5 sekundi.

„Dovoljno je malu količinu svetlijeg tečnog pudera (veličine tik-tak bombonice) naneti oko unutrašnjeg ugla oka i lagano je utapkati uz ivicu nosa“, savetuju profesionalni šminkeri. Područje oko očiju često je i najtamniji deo lica, pa njegovo posvetljivanje može da osveži celo lice i ukloni tragove umora oko očiju. Najbolje je da odaberete puder sa sjajnim česticama jer daju vizuelni efekat podmlađivanja.

I obrve odaju godine.

Prekratke, nejednake, tamne ili debele... neuredne obrve pokvariće utisak čak i ako se našminkate najskupljim make-upom. Ako niste sigurni koji oblik obrva pristaje vašem licu, posetite kozmetički salon gde će vam iskusna šminkerka odrediti oblik koji možete sami lako da održavate. Možete upotrebiti i gotove šablone pomoću kojih ćete jednostavno dobiti novi oblik obrva. O tome koliko lepo oblikovane obrve podmlađuju lice svedoči podatak da se ova tehnika u svetu glamuroznog Holivuda smatra umetnošću i „trenutnim face liftingom“.

Male optičke varke.

„Ako su vam obrve prekratke, možete ih vizuelno produžiti nanošenjem olovke za obrve. Zatim, za što prirodniji izgled, četkicom lagano pređite preko nanesene boje“, savetuju šminkeri. Sve dlačice koje štrče podšišajte makazicama. Svaki dan četkicom počešljajte obrve ka gore i prema spoljnjoj strani te ih fiksirajte specijalnim gelom za uređivanja obrva. Fino uređene obrve otvaraju pogled, a tako izgledate sveže i mlađe. S obzirom na to da je za njihovu negu potrebno svega nekoliko sekundi, složićete se da se i te kako isplati.

Samomasaža očiju.

U tri jednostavna koraka očima možete da vratite izgubljeni sjaj. Stavite srednji prst na sredinu kosti ispod obrva, tik iznad oka. Dišite i kada izdahnete, lagano pritisnite prstom taj deo i brojte do tri. Pomerite prst malo prema spoljnjem delu i polako ga pomerajte sve dok ne dođete do ugla oka. Zatim srednjim prstom pritisnite donju trepavicu, duboko udahnite pa u trenutku kada izdahnete, nežno pritisnite kost ispod oka. Zadržite pritisak dok ne izbrojite do tri i ponovite postupak pomerajući prst prema unutrašnjem uglu oka. Završite samomasažu tako da pokrijete oči prstima i duboko dišite.

Radiklani zahvati.

Niko ne broji bore toliko opsesivno kao što to čine holivudske zvezde. Zbog toga ne treba da nas čudi podatak Američkog društva plastičnih hirurga, koje je nedavno objavilo da se u SAD godišnje obavi oko četiri miliona terapija botoksom. Zarada od botoksa iznosi više od 1,4 milijardi dolara godišnje. 
Podmlađivanje botoksom ili nekim drugim metodama i kod nas postaje sve učestalija pojava. Za podmlađivanje lica i uklanjanje bora u estetskoj hirurgiji još se koriste i metode zatezanja kože lica (facelifting), dermoabrazija i hemijski pilinzi. Blefaroplastika je naziv za estetsko uklanjanje podbulih, otečenih kapaka. Reč je o naslednom višku masnog tkiva očne duplje, koje prodire u spoljašnje tkivo kapaka i često ima i negativnih zdravstvenih posledica jer smanjuju vidno polje.

Investirajte u kvalitetne kreme.

Određeni sastojci u kremama za negu područja oko očiju sprečavaju prerano starenje i uklanjaju nepravilnosti. Tako, na primer, preparati koji sadrže magnezijum, ginseng i pigmente koji reflektuju svetlost, brzo eliminišu natečenost očiju i vidljivost podočnjaka, dok prirodni hidratantni sastojci iz krastavca, termalne vode i zelenog čaja koži pružaju dugotrajnu hidrataciju, a osetljivo područje oko očiju izglađuju i čine ga mekim. Folna kiselina vidljivo smanjuje bore i natečenost, baš poput koži srodnog koenzima Q10 koji aktivira metabolizam kože iznutra, te se tako kontinuirano bori protiv bora u dubljim slojevima kože.

Ekstrakt kofeina podstiče mikrocirkulaciju u ćelijama kože i razmenu materija. Cele godine kožu morate da štitite od štetnog delovanja UVA/UVB zraka, zato uvek nanosite kremu sa zaštitnim faktorom.

Nikolina Petan i Ivana Vušković