Starenje je neizbežno i ne možete da ga zaustavite, ali, ipak sami odlučujete na koji način (i kojim tempom) ćete stariti. Otkrića savremene nauke pružaju vam mogućnost da, bar u određenoj meri, upravljate procesom starenja. I to u svakoj životnoj dobi. Zdravim načinom života i vežbanjem ponovno ćete probuditi vitalnost tela i kože, podstaknuti procese regeneracije ćelija, podmladiti zrele ćelije...

U kratkom roku poboljšaćete površinsku cirkulaciju, koža će dobiti svežinu, a mišići postati elastičniji i čvršći i tako će održavati kožu napetom, nestaće manje bore, a one dublje će omekšati.

Prirodna sredstva za lepotu.

„Dok nam priroda s jedne strane oduzima godine, s druge nam pomaže“, navodi u svojoj knjizi „Gimnastika lica - moj prirodni lifting“ magistar farmacije Seka Zebić, čija je knjiga postigla veliki uspeh na tržištu. Vitamini, minerali, aminokiseline, voda, ali i niz drugih činilaca ključni su za vaše zdravlje i dugu mladolikost. Tako je voda, na primer, osim za lepotu preko potrebna i za gubitak kilograma - nema kalorijsku vrednost, ublažava osećaj gladi i pomaže organizmu da razgradi nakupljene masnoće. Šta, kako i koliko jedete ogleda se i u strukturi vaše kože. Tajna je u pravilnom izboru zdravih i svežih namirnica, redovnim i manjim obrocima, ali i u dodacima ishrani koji organizmu nadoknađuju nedostatak vrednih materija. Ipak, sve to neće imati efekta ako se ne kombinuje sa vežbanjem.

Kada je reč o koži lica, facijalna gimnastika, kako su pokazala istraživanja, jedan je od najboljih prirodnih liftinga. To je potvrdio i doktor Džons Hjuber sa Univerzitetske klinike za ženske bolesti u Beču, nakon iskustava s brojnim pacijentkinjama koje je tokom godina lečio i nakon istraživanja uticaja hormona na funkcije samoobnavljanja kože i na njeno starenje. On je i jedan od osnivača estetske endokrinologije, naučne grane koja ističe hormonsku terapiju (odnosno primenu sastojaka za negu kože na bazi hormona i facijalnu gimnastiku) kao najbolje zamene za estetsku hirurgiju.

Bolja prokrvljenost ćelija.

Uz zdrav život, što isključuje pušenje i dugotrajno izlaganje UV zracima, doktor Hjuber kao dopunu adekvatnoj kozmetičkoj nezi kože, preporučuje i program ciljanih vežbi za mišiće lica. Gimnastika lica umanjuje uticaj spoljnih faktora na kožu. Na grupama za edukciju o ovoj metodi polaznici se podučavaju kako da primenjuju medicinski proverenu metodu podmlađivanja. Mišićima lica možete svakodnevno da vežbate i to bilo gde: ujutro dok se rastežete u krevetu ili pripremate deci doručak, na radnom mestu ili dok se vozite u automobilu, dok gledate televiziju ili uživate u zasluženoj kupki na kraju radnog dana.

Važno je znati da rezultati koje očekujete mogu da budu samo plod kontinuiranog vežbanja - koža će nakon određenog vremena dobiti svežiju boju, što je posledica bolje prokrvljenosti nakon vežbanja, ali će dobiti i bolji tonus i postati čvršća. Osim što ćete se verovatno i mnogo smejati ako budete ove vežbe izvodili pred ogledalom, zahvaljujući njima oslobodićete se i stresa i napetosti.

Prijatna masaža prstima.

Za veću efikasnost ovakvih vežbi za lice istovremeno primenite i digitopresuru, odnosno masažu prstima koja će dodatno podstaći protok limfe i krvi, kao i razmenu materija u tkivima. Ukoliko želite detaljnije da proučite pomenute vežbe, predlažemo vam da potražite stručnu literaturu o ovoj temi sa detaljnim ilustracijama i opisom izvođenja vežbi. Osim toga, verujte svom instinktu pa i sami istražujte prstima mišiće na licu i vratu. Ima ih ukupno 57 i svi su povezani u mrežu mišića. Isto tako, važno je da vizuelizujete svaku tačku na licu, da je osetite pod prstima i da vežbom u nju „unosite“ energiju.

Vežbe za punije usne.

  • skupite usne u ovalan oblik, napućite ih pa opustite.
  • izvodite vežbu pomičući usne naizmenično sporo i brzo 1 do 2 minuta. Odmorite se pa sve ponovite 4 do 5 puta.
  • zatvorene usne zategnite preko zuba. S tri prsta pritisnite područje iznad gornje usne i nasmešite se što više možete, a pogled usmerite prema čelu. U tom položaju brojte do 6, pa se opustite opet brojeći do 6. Ponovite vežbu 20-30 puta.

„Podignite“ obraze.

  • široko se nasmešite, ali zatvorenih usana tako da njima oblikujete široko slovo I. Zadržite napetost brojeći do 6 pa je polako opuštajte. Ponovite ovu vežbu 3-4 puta.
  • kažiprstom pritisnite vrh brade, pogled usmerite prema temenu, usnama oblikujte slovo I, zategnite ih preko zuba. Donje kapke prstima podižite prema gornjim. Ponovite to 20 puta.

Lagane vežbe protiv bora na čelu.

  • brojeći do šest, podižite obrve koliko možete i zadržite ih u najvišoj tački opet brojeći do 6. Zatim ih polako spuštajte. Ponovite vežbu 4-5 puta.
  • kažiprste stavite na vrh obraza. Brojeći do 6, zatvarajte oči što jače pa ih otvarajte brojeći do 6. Ponovite 15 puta.
  • sedite, opustite ramena i vrat. Naslonite čelo na ruku, glavu gurajte napred, a rukom pružajte otpor. Dok gurate glavu, udišite, dok opuštate pritisak izdišite. Ponovite vežbu 20 puta.
  • jagodice prstiju stavite na čelo i pritiskajte dok razvlačite usta u osmeh kao da mišićima obraza želite da gurnute čelo gore, a pogled usmerite prema temenu. Zadržite napetost brojeći do 5 pa se opustite. Ponovite vežbu 10 puta.
  • pogled usmerite prema tlu. Jagodicom kažiprsta pritisnite koren nosa brojeći do 6, podignite mišiće čela i zadržite položaj brojeći do 6, a zatim polako otpustite. Ponovite vežbu 10-15 puta.

Nikolina Petan